Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 10.11.2021. 18:00

Krompir težak skoro osam kilograma ulazi u Ginisovu knjigu rekorda?

Nakon što su krajem avgusta farmeri sa Novog Zelanda iskopali krtolu tešku 7,9 kg on je ubrzo postao slavan. Od njega žele da naprave votku.

Foto: Depositphotos/vitold78 (ilustracija)
  • 291
  • 50
  • 0

Bračni par sa Novog Zelanda uskoro očekuje službenu potvrdu da je krompir iz njihove bašte najveći na svetu. Kolin i Dona Kreg-Braun plevili su korov u svojoj bašti, a na jednom je Kolinova motika udarila o nešto ogromno tik ispod površine zemljišta, piše Daily Mail.

On je isprva mislio da je reč o nekoj čudnoj izraslini, ali nakon što je krtolu izvadio iz zemlje, zagrebao viljuškom i probao ga, pa shvatio je da reč o krompiru. Nazvali su ga Dag, a trenutno čekaju službenu potvrdu o njegovom upisu u Ginisovu knjigu rekorda.

"Nismo mogli da verujemo. Bio je ogroman i ružan", opisala ga je Dona. Kada je par odneo krtolu u garažu i stavio je na vagu, težila je neverovatnih 7,9 kilograma.

Nakon što su 30. avgusta iskopali ovaj krompir, postao je vrlo slavan. Ovi su farmeri čak napravili i mala kolica na kojima ga mogu vući.

"Stavili smo mu šešir i vodili u šetnju, a to smo objavili na fejsbuku", rekao je Kolin dodavši da je neverovatno što sve ljude zabavlja.

Što se tiče saveta za povrtarenje, ovi proizvođači kažu da nema nikakvih tajni. U zemlju dodaju goveđi stajnjak i malčiraju slamom. U tom delu bašte uzgajali su krastavce, tamo dugo nisu sadili krompir pa veruju da je reč o samonikloj biljci koja je rasla nekoliko godina na tom mestu.

Kažu da im je bilo teško sačuvati ga jer je počeo da truli i gubi na težini. Stoga su ga stavili u zamrzivač. Ali, Kolin je i pivar amater, pa se nada da će krompir jednog dana pretvoriti u votku.

Trenutno najteža krtola ovog povrća dolazi iz Velike Britanije, a u Ginisovoj knjizi je upisano da teži nešto manje od pet kilograma.

Kako su se "igrali" s Dagom pre nego je završio u zamrzivaču, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Ginisov rekord Krompir Novi Zeland Svetski rekord Najveći krompir


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.