Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magarac
  • 04.08.2022. 13:30

Magarac je bolji čuvar nego pas, obavesti čim neko uđe u dvorište

Voli red, mir. Bolji je i od trimera. Celo dvorište mi je obrstio, pa je i komšinica zamolila da ga dovedem da joj "uglanca dvor", kaže Mirjana Matković Lučenčić koja si je ispunila davnu želju - da nabavi magarca.

Foto: Ivana Barišić
  • 422
  • 232
  • 0

Dalmatinka sa slavonskom adresom u Hrvatskoj Mirjana Matković Lučenčić oduvek je htela da ima magarca. I ispunila je sebi želju. Trogodišnji magarac Teo iz Grubišnog Polja prošlog septembra preselio se u Sarvaš.

"Obožavam te životinje. Zasad imamo samo Tea. Htela sam ženku, ali trenutno niko nešto bliže nije imao. Do mora mi je predaleko da idem po magaricu, a od tamo su mi ponude jedino stizale", priča nam Mirjana koja je pre nekoliko godina osječki stan zamenila kućom u prigradskom naselju.

Njeno dvorište od 1.500 "kvadrata" polako se puni životinjskim stanarima. U simbiozi žive pas Floki, mačići, koza Sofija i dva jarića, ali i magarac Teo. 

"Magarac je bolji čuvar nego pas. Odmah počne da galami čim neko uđe u dvorište. Ništa ne može da mu promakne", kaže.

Sad traži magaricu primorsko-dinarske rase 

Nasmejana Mirjana tu ipak neće stati. Kroz gromoglasan smeh kaže kako je tvrdoglava kao i njen miljenik, pa ono što naumi, to i ostvari. Tako će u dvorište opet dovesti koke. Krenuće od početka.

"Videćemo kako će se stvari razvijati. Magarica mi je ipak ono što najviše želim. Tražim mladu i to isključivo rasu primorsko-dinarsku jer je takav i Teo, pa da budu par. Volela bih i da imaju pulad. A hoću li se širiti u tom smislu, videćemo", ne skriva svoje planove vlasnica kojoj nije problem zasukati rukave i raditi.

Mirjana uzgaja i koze, a dvorište se polako puni životinjama 

U bašti je sama izradila povišene gredice koje je, kaže, sklepala od paleta i u njima će napraviti male plastenike. Planira da posaditi povrće kako bi ga imala gotovo cele godine. Ima kajsije, šljive, trešnje, višnje. Od njih pravi kompot i pekmez. Ništa ne priprema sa konzervansom i dodacima. 

"To je duži proces pripreme, ali barem znamo što jedemo", kratko odgovara dok nas sprovodi kroz svoje dvorište u kojem je glavna zvezda i najveći radnik, ipak - Teo. 

"On voli red, mir. Bolji je i od trimera. Celo dvorište mi je obrstio, pa je sada i komšinica zamolila da ga dovedem kod nje na pašu da joj uglanca dvor", kroz smeh će, kako je od milošte zovu, Mira. 

Kroz dvorište im prolaze često deca koja žele da vide magarca. I dopušta im, ali samo pod jednim uslovom, da ne galame jer Teo voli mir


Foto prilog


Tagovi

Magarac Mirjana Matković Lučenčić Retke životinje Život na selu


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)