• Maketarstvo
  • 25.01.2018. 18:30

Makete traktora i kombajna dela ratara iz Čonoplje

Franja Bošnjak, ratar i maketar iz Čonoplje, napominje da je prvi traktor napravio sa 12 godina, dodavši da je to bio mali Vladimirac. Zatim je nastavio sa pravi sve zahtevnije i komplikovanije modele. On naglašava da je ugavnom izrađivao makete poljoprivrednih mašina koje je dobro poznavao, jer su jedino tako oni mogli da budu što verniji originalu.

Foto: Trapdoor_
  • 1.093
  • 93
  • 0

Franja Bošnjak, iz sela Čonoplja, nedaleko od Sombora je poljoprivrednik, ali i strastveni hobista. Njegova glavna ljubav su makete traktora, kombajna i drugih priključnih mašina, marki Zmaj, IMT, Torpedo, MTZ, itd. koje ručno izrađuje već duže od 30 godina. Preko 120 maketa različitih poljoprivrednih mašina krasi police i dvorište seoskog domaćinstva u kojem Franja živi i radi.

Prvi traktor izradio sa 12 godina

Bošnjak kaže, a prenosi RTV, da su sve makete koje je izradio nastale u časovima predaha od napornih ratarskih poslova. Kako ističe, talenat je nasledio od dede slikara. Mada se i sam okušao u slikarstvu, najviše se pronašao u izradi maketa poljoprivrednih mašina. Franja napominje da je prvi traktor napravio sa 12 godina, dodavši da je to bio mali Vladimirac. Zatim je nastavio sa pravi sve zahtevnije i komplikovanije modele. On naglašava da je ugavnom izrađivao makete poljoprivrednih mašina koje je dobro poznavao, jer su jedino tako oni mogli da budu što verniji originalu.

Otpad pretvara u umetnička dela

Makete dimenzija od 10 do 80 centimetara, teške čak i do 30 kilograma Bošnjak pravi od kartona, kutija za cipele i bombonjere, plastike, lima, gvožđa i stakla. On objašnjava da su svi modeli nastali reciklažom otpadnih materijala, a koristio je i stare ramova bicikala, armaturu, obične cevi, kao i razni drugi matarijal, koji su njegovi prijatelji i poznanici hteli da bace.

Za jednu maketu potrebno oko mesec dana rada

Franja tvrdi da mu za izradu jedne makete, u zavisnosti od veličine i strukture, trebna oko mesec dana. Strpljenje, volja i želja da se kolekcija opremi novim modelima bili su glavni podstrek tom neobičnom hobisti. Bošnjak kaže da su motivi traktora, priključnih mašina i kombajna njegova ljubav i preokupacija. O tome koliko je Franja svestran i talentovan govori i to da je on jedan model uradio i na tapiseriji. Materijale menja, od kartona do izrade mašina od kovanog gvođa, pravi i baštenske ukrase, ali motivi ostaju isti, kombajni i traktori na kojima bi mu pozavidela i malo veća poljoprivredna preduzeća.

Foto: Trapdoor_1873 / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Traktor Ručni rad Makete Kombajn Priključne mašine Poljoprivredne mašine Čonoplja Sombor Franja Bošnjak Vojvodina Agroklub Konstruisanje Hobi Agrohobi IMT MTZ Zmaj Torpedo


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

korisnik
pre 3 nedelje

#mojepovrće #mojabašta #naprirodannačin Plastenik koji imamo je napravio naš deda Slavko, od onoga š... Pročitaj celu belešku »