Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maketarstvo
  • 25.01.2018. 18:30

Makete traktora i kombajna dela ratara iz Čonoplje

Franja Bošnjak, ratar i maketar iz Čonoplje, napominje da je prvi traktor napravio sa 12 godina, dodavši da je to bio mali Vladimirac. Zatim je nastavio sa pravi sve zahtevnije i komplikovanije modele. On naglašava da je ugavnom izrađivao makete poljoprivrednih mašina koje je dobro poznavao, jer su jedino tako oni mogli da budu što verniji originalu.

Foto: Trapdoor_
  • 1.546
  • 93
  • 0

Franja Bošnjak, iz sela Čonoplja, nedaleko od Sombora je poljoprivrednik, ali i strastveni hobista. Njegova glavna ljubav su makete traktora, kombajna i drugih priključnih mašina, marki Zmaj, IMT, Torpedo, MTZ, itd. koje ručno izrađuje već duže od 30 godina. Preko 120 maketa različitih poljoprivrednih mašina krasi police i dvorište seoskog domaćinstva u kojem Franja živi i radi.

Prvi traktor izradio sa 12 godina

Bošnjak kaže, a prenosi RTV, da su sve makete koje je izradio nastale u časovima predaha od napornih ratarskih poslova. Kako ističe, talenat je nasledio od dede slikara. Mada se i sam okušao u slikarstvu, najviše se pronašao u izradi maketa poljoprivrednih mašina. Franja napominje da je prvi traktor napravio sa 12 godina, dodavši da je to bio mali Vladimirac. Zatim je nastavio sa pravi sve zahtevnije i komplikovanije modele. On naglašava da je ugavnom izrađivao makete poljoprivrednih mašina koje je dobro poznavao, jer su jedino tako oni mogli da budu što verniji originalu.

Otpad pretvara u umetnička dela

Makete dimenzija od 10 do 80 centimetara, teške čak i do 30 kilograma Bošnjak pravi od kartona, kutija za cipele i bombonjere, plastike, lima, gvožđa i stakla. On objašnjava da su svi modeli nastali reciklažom otpadnih materijala, a koristio je i stare ramova bicikala, armaturu, obične cevi, kao i razni drugi matarijal, koji su njegovi prijatelji i poznanici hteli da bace.

Za jednu maketu potrebno oko mesec dana rada

Franja tvrdi da mu za izradu jedne makete, u zavisnosti od veličine i strukture, trebna oko mesec dana. Strpljenje, volja i želja da se kolekcija opremi novim modelima bili su glavni podstrek tom neobičnom hobisti. Bošnjak kaže da su motivi traktora, priključnih mašina i kombajna njegova ljubav i preokupacija. O tome koliko je Franja svestran i talentovan govori i to da je on jedan model uradio i na tapiseriji. Materijale menja, od kartona do izrade mašina od kovanog gvođa, pravi i baštenske ukrase, ali motivi ostaju isti, kombajni i traktori na kojima bi mu pozavidela i malo veća poljoprivredna preduzeća.

Foto: Trapdoor_1873 / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Traktor Ručni rad Makete Kombajn Priključne mašine Poljoprivredne mašine Čonoplja Sombor Franja Bošnjak Vojvodina Agroklub Konstruisanje Hobi Agrohobi IMT MTZ Zmaj Torpedo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.