Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdužen rasad
  • 05.04.2024. 07:30

Može li se spasiti izdužen rasad? Evo četiri saveta

U slučaju da smo negde pogrešili kod uzgoja, rasad će se izdužiti, a ako ništa ne preduzmemo moguće je da će i propasti.

Foto: Depositphotos/dashaketti
  • 240
  • 27
  • 0

Uzgojiti kvalitetan rasad nije ni malo lagan posao. Posebno ako niste vešti u tome ili još bolje, ako vam je prvi put.

Natprosečne temperature

Već sada, na početku aprila, možemo reći da je godina posebna. Temperature su iznadprosečne, letnje. A sve ovo utiče i na uzgoj rasada, bilo da je reč o profesionalnoj proizvodnji ili hobističkoj. 

No, profesionalci uglavnom znaju kako da se prilagode spoljnim uslovima, ali hobistima se može desiti da zanemare neku od pojava pa da dođe do najčešćeg problema u ovom poslu - izduživanja mladih biljaka. 

Za pravilan rast im je potrebno dovoljno svetla, optimalna temperatura, vazduh i vlaga. 

U slučaju da smo negde pogrešili, rasad će se izdužiti, a ako ništa ne preduzmemo moguće je da će i propasti. 

Preduzmite ove četiri stvari

Proverite imaju li dovoljno dnevnog svetla. Možda su zaklonjene nekim predmetom ili im nešto pravi senku. Premestite ih na najsvetlije mesto, ali pazite da u najtoplijem delu dana sunce ne udara direktno u njih. Takođe, ako su pregusto posejane, možda se međusobno bore za svetlost. Proređajte ih tako da počupate najslabije. 

S druge strane, temperature su natprosečno visoke pa je možda i to razlog izduživanja. Ako je rasad na vrlo toplom mestu, iznad 25°C, dogodiće se da prebrzo rastu, u visinu. Rast će podstaknuti i prečesto zalivanje. 

Ako je seme posejano u dubokoj posudi, možda listići nemaju dovoljno vazduha. To ne znači da treba da ih ostavite na promaji. Da biste ih ojačali, nekoliko puta dnevno, vrlo lagano pređite prstima preko njih. U blizini možete postaviti i ventilator, ali ne preblizu jer će prejako strujanje uništiti krhke biljke. 

Izdužene biljke možete pokušati da spasite presađivanjem u dublju posudu, do jedan prst od prvih listića, odnosno kotiledona. Budite vrlo pažljivi jer su u ovoj fazi biljke vrlo krhke. 

Ako već jesu posejane u duboku posudu, tada samo u nju dodajte supstrat, do prvih listića te osigurajte dovoljno svetla, optimalnu temperautru i vlagu te strujanje vazduha. 

Presađivanje najbolje podnosi paradajz koji ima sposobnost puštanja pomoćnog korenja pa će se lako primiti u zemlji. No, na ovaj način možete spasiti i papriku, patlidžan, ali i kupusnjače, krastavce kao i tikvice. 

Za svaki slučaj, posejte novo seme, još uvek imate vremena za većinu povrtnih kultura koje se u maju sade na otvoreno. 


Tagovi

Izdužena rajčica Izdužena paprika Spašavanje presadnica Presađivanje paprike Kako spasiti Izdužen rasad Presađivanje paradajza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.