Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oslikani silosi
  • 07.06.2023. 15:00
  • Moravički okrug, Čačak

Na čačanskim silosima osvanuli murali: Šljiva u pikselima

Sada je u Čačku završena leva baterija silosa, trenutno se radi desna.

Foto: DUK festival
  • 789
  • 92
  • 0

Neobičan prizor od početka juna može se videti u samom centru Čačka. Pored starih i sivih silosa nekadašnjeg "Žitoprometa" svakodnevno stoji dizalica, a u njoj na visinu veću od 30 metara penju se umetnici sa četkama i kofama boje u rukama. Upravo oni svojim veštim rukama stvaraju remek delo koje će zauvek promeniti izgled ovog dela grada i oslikivaju najveći mural u Zapadnoj Srbiji, a sve to u okviru festivala Dani urbane kulture, prenosi RINA.

Vuk Đurić je, što bi se reklo, za sada glavni majstor koji će zajedno sa još troje kolega raditi na stvaranju prizora za ponos.

Delo majstora Vuka Đurića

"Ovo oslikavnje silosa je zapravo ostvarenje naše želje kao umetnika, jer smo pre pet godina rekli kako bi voleli baš tu da uradimo murale i evo sad nam se to ostavrilo", rekao je Đurić za ovu agenciju.

Spoj tradicionalnog i modernog

A za Agroklub odgovara da ih najviše u svemu tome privlači "izazov" - zato su se on i njegove kolege dale u ovaj posao.

"Izazov od toga kako skicu preneti na ovakav oblik zato što je ovalan, zatim kako da sačuvamo njegovu originalnu boju, a da kroz to provučemo skicu, tu je i visina silosa faktor. Ulogu ima i to što utičemo na pejzaž prostora, jer se vidi iz svakog dela grada", rekao je Vuk.

Kako kaže, sada je u Čačku završena leva baterija silosa, trenutno se radi desna. Zastupljena su tri glavna likovna elementa; boja, crtež i kompozicija.

"Na svakom silosu imamo po jedan. Na srednjem imamo linijske pejzaže kućica i sela Čačka, a imamo i šljivu u pikselima - kao spoj tradicionalnog i modernog. Šljiva zbog čačanske rodne, a i zato što je naš grad prestonica kulture ove godine."

Međutim, ovo nije Vukov "prvi silos", jer je prošle godine, kako je istaknuto na njegovom fejsbuk profilu, oslikao i Silose Beograd. Tema je bila ekologija, obrazovanje, kultura i javno zdravlje. A pored Vuka, "posla" su imali i drugi umetnici.

Od boja je koristio akril za spoljašnju upotrebu, te je preko lepka nanosio istu više puta kako bi bila intenzivnija - i to, zelena, žuta, plava i ljubičasta.


Tagovi

Silosi Čačak Vuk Đurić Oslikavanje murala Akril Šljiva u pikselima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...