Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruzmarin
  • 26.12.2019. 08:00

Na koji način uzgajati ruzmarin u tegli

Ruzmarin posađen u tegli možete držati na terasi, balkonu ili prozoru, a za uspešan uzgoj potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.521
  • 86
  • 0

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na priobalju i jadranskim ostrvima, ali uzgaja se i u baštama. Ima snažan korenov sistem pa je njegov uzgoj moguć i na manje plodnim tlima. Može da dosegne visinu od 1 do 1,5 metara.

Najbolji deo uzgoja ruzmarina u zatvorenom prostoru je taj što osetite njegov miris u vazduhu svaki put kada prođete pored njega, a smatra se da njegov miris može da smanji anksioznost i stres.

Uzimanje reznica

Najbolje vreme za uzimanje reznica je u proleće kada biljka snažno raste, međutim ni jesenje reznice neće biti loše. Potrebno je odrezati mladu grančicu zdravog izgleda, dužine najmanje deset centimetara od vrha prema dnu biljke. Zatim uklonite donje listiće i nakon toga uronite ih u teglu napunjenu vodom i stavite na mesto gde ima dovoljno svetlosti. U vodi bi trebao da bude samo onaj deo stabljike na kom nema lišća. Vodu je potrebno menjati svakih nekoliko dana, a čim se pojavi koren, možete ga posaditi u teglicu. Ukoliko nemate svoje reznice možete i kupiti već postojeće sadnice, prenosi hortmag.

Kod uzgoja ruzmarina u tegli potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari:

Izbor tegle

Ruzmarin je biljka koja raste na ovorenom i ima snažan koren pa mu zato morate osigurati dovoljno prostora za rast pa pazite da tegla bude dovoljno velika. Obično kada kupujemo gotove sadnice ruzmarina, one budu u tegli prečnika 15 centimetara pa ih je potrebno presaditi u tegle od minimalno 30cm.

Supstrat

Potrebno je koristiti rahli i propusni supstrat, a može se koristiti i onaj gotovi za mediteransko bilje.

Pozicija

Ruzmarin traži puno sunca pa je najbolje da ga smestite u blizini prozora okrenutih prema zapadu ili jugu, a potrebno mu je oko šest sati direktnog sunca. Najbolja prostorija je ona koja se malo greje tokom zime jer topli vazduh iz peći ili radijatora, može da uništi biljku. Bitno je da dobro podnosi i niske temperature. Ako nemate prozor koji bi vašoj biljci mogao da pruži odgovarajuću svetlost, možete staviti lampu iznad vrha biljke i na taj način joj pružiti dovoljno svetlosti.

Zalivanje

Možete ga poprskati vodom po iglicama ili ga redovno zalivajte kada je tlo u posudi suvo. Najbolji način za proveru je da se prst gurne na dubinu od pet centimetara u posudu sa supstratom i ukoliko je suvo, potrebno je da ga zalijete. Ruzmarin nikako ne voli previše vlage pa nemojte previše zalivati. Potrebna je dobra posuda kako bi višak vode mogao da iscuri, a glinena teglica može da sačuva koren od truleži. Takođe tokom zime treba paziti i na vlagu vazduha, naročito u prostorijama koje se greju.

Đubrenje

Tokom letnjih meseci ruzmarin je potrebno prihranjivati svake dve nedelje dok je tokom zimskog razdoblja dovoljno samo jednom.

Za uzgoj ruzmarina u tegli preporučuju se kultivari uspravnog rasta, a da biste postakli bujniji rast grana potrebno ih je prikratiti za 10 do 15cm.

Bolesti i štetočine ruzmarina

Ruzmarin je poprilično otporna biljka, a jedini problem koji može da se javi je plesan. Plesan se javlja u uslovima prevelike vlažnosti pa njenu pojavu možete sprečiti ako ne preterujete sa zalivanjem, a primetićete je po belom praškastom izgledu. Još jedan koristan savet je ako je prisutno previše vlage staviti ruzmarin na povetarac ili pored ventilatora kako bi izbegli pojavu plesni. Sobne biljke ne mogu da se zaraze tako često, ali to ipak može da se dogodi. Nimovo ulje je bezopasno za ljude i većinu kućnih ljubimaca, što ga čini sigurnim za upotrebu na biljkama namenjenim za konzumaciju pa svoj ruzmarin možete da zaštitite i sa njim, prenosi wikihow.

Kako napraviti insekticid od ulja nima


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Tagovi

Ruzmarin Uzgoj ruzmarina Uzgoj kod kuće Uzgoj u tegli


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]