Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ikebane
  • 28.12.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Napravite sami novogodišnje dekoracije i najukusnije medenjake

Novogodišnji paketići od drvenih grančica i kanapa, svećnjaci, sneško belić i jelkice, samo su neki od ikebana sa prazničnim motivima koje Ljiljana Stojadinović iz Despotovca pravi od raznih prirodnih i recikliranih materijala.

Foto: Jelena Lukić
  • 337
  • 76
  • 0

Ljiljana Stojadinović iz Despotovca i ovog decembra je pred Novu godinu napravila interesantnu i originalnu novogodišnju dekoraciju, kao i medenjake koji su posebno bili traženi. Bavi se proizvodnjom domaće slatke i slane zimnice, melema i lekovitih biljaka, ali i slikanjem, dekupažom i izradom raznih umetničlih predmeta. Zato i ne čudi što je i pred Novu godinu rešila da svoje sugrađane obraduje neobičnim rukotvorinama napravljenim od prirodnih i recikliranih materijala.

"Prošle godine su svi želeli da kupe šarene medenjake i tražili su mi da ih spakujem u kutije ili neku ukrasnu ambalažu kako bi ih nosili na poklon. Zato sam ove godine rešila da napravim raznorazne kutije za medenjake. Tako sam napravila kuglu od kanapa, obavila crvenom mašnom i unutra sam stavila medenjake. Pakovala sam ih i u limene kutije od začina koje sam najpre lepo ukrasila", kaže Stojadinovićeva.

Suvo lekovito bilje i male jabuke

Na njenom prodajnom štandu moglo se videti bezbroj zanimljivih aranžmana koji se savršeno uklapaju u kućni praznični ambijent.

"Pravila sam novogodišnje paketiće. Ram je od drvenih grančica koje sam zatim lepila kanapom i unutra sam stavila novogodišnje svetiljke da može da svetli ispod jelke."

Pravi novogodišnji paketići

Pažnju privlači sneško belić napravljen od stare vaze koja sada može da posluži i kao svećnjak.

"Zanimljive su i novogodišnje ikebane. U drveno postolje sam poređala svećnjak, žir, lešnik, šišarke, kućice od puževa, suvo cveće. Pošto ja sušim trave za čajeve, nešto od toga sam iskoristila za novogodišnju dekoraciju. Suvo cveće poprskam akrilnim sprejom tako da ono dobije jedan svečani izgled. Zatim sam male jabuke i neko bobičasto voće premazala crvenim akrilnim lakom tako da izgleda kao naslikano", objašnjava naša sagovornica.

Jelka od kanapa, zvezde od prutića

Materijal za izradu dekoracije je periodično pripremala i sakupljala po šumi i u svojoj bašti i dvorištu.

"Pošto imam sve spremno, otprilike početkom decembra počnem da pravim dekoracije. Treba mi oko pola sata do sat vremena da napravim neku zahtevniju ikebanu. Ponekad već imam sliku u glavi kako bi trebalo da izgleda, a nekada potražim inspiraciju na internetu."

Za zahtevniju ikebanu joj je potrebno do sat vremena

Vrlo dekorativne su jelkice od kanapa, zvezdice od prutića kojima je dodala šišarke, zatim venčići za vrata od raznog materijala. Drveni magnetići sa novogodišnjim motivima mogu biti lep ukras svakog frižidera.

"Na drvetu inače slikam pa ono što je ostalo iskoristila sam za magnetiće sa novogodišnjim motivima kao što su jelke, zvezdice, pahulje, sneško belić. Od presovanog cveća pravim male slike, koristim ljubičicu dan i noć, zatim neven i drugo cveće. Imam i lavandu u vrećicama koja fantastično miriše", kaže Stojadinovićeva.

Džem i slatko od lubenice i muskatne tikve

Ova zaljubljenica u prirodu godinama pravi čajeve od kantariona, ivanjskog cveća, koprive, nevena, hajdučke trave, podbela, rusa, bagrema i drugog bilja koje tokom godine bere na Beljanici kod Despotovca gde priroda nije zagađena. U svojoj ponudi nesvakidašnjih domaćih proizvoda ima džem i slatko od lubenice, kruške i muskatne tikve, ali i likere od raznog voća, sokove i slatko, kao i sirupe od zove, lavande, kantariona, višnje, drena, smokve, maslačka, ruže.

Ljiljana pravi čajeve od lekovitog bilja, slatka i džemove

"Ja volim da eksperimentišem. Već drugu sezonu pravim džem od muskatne tikve sa vrlo malo šećera. Vrlo je ukusan i zdrav pogotovo za decu. Nema konzervansa. Pravim med od maslačka, a za džem i slatko koristim neprskano voće", kaže.

Vrlo su zanimljivi i novogodišnji paketi koji, na primer, sadrže sirup i liker od ruže, ili sok i slatko od aronije.

Medenjaci

Sa nama je podelila i svoj recep za medenjake:

Novogodišnji medenjaci
  • 150 gr meda
  • 500 gr brašna
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 150 gr margarina
  • 1 jaje i 2 žumanca
  • Začin za medenjake ili karanfilić, đumbir i cimet

Sve se dobro zamesi, stavi se u kesu pa u frižider. Što duže stoji testo u frižideru sve se bolje razvija. Peče se na 180 stepeni oko sedam minuta. Posle se medenjaci ukrašavaju. Mogu da stoje dugo, do mesec dana.


Foto prilog


Tagovi

Novogodišnje dekoracije Ukrasi Recikliran materijal Prirodan materijal Recept za medenjake Ljiljana Stojadinović Čajevi Džem od lubenice Džem od muskatne tikve


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.