Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kinologija
  • 30.09.2020. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Milešebo, Bečej

Nemački ovčari - od čuvara stada do službenih pasa

Iako su prvenstveno služili za čuvanje stoke, više stotina godina kasnije nemački ovčari sa ponosom nose titulu najboljih službenih pasa i kućnih ljubimaca, izuzetno odanih i privrženih vlasniku.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 420
  • 174
  • 0

Preci današnjih nemačkih ovčara prvi put se pojavljuju 1704. godine na dvoru kralja Leopolda I. Inače, veruje se da potiču od vuka, zato ih danas nazivaju i vučjacima. Ova rasa je uzgajana na celom prostoru Nemačke, a najviše u oblasti Rena. Prvi normativ za rasu napisao je konjički kapetan Maks Emil Frederik von Stefanic 1880. godine, a do osnivanja Kluba za nemačke ovčare aprila 1899. u Nemačkoj u Karlsrueu, napisao je i prvi standard koji sa malim izmenama važi i danas.

"Višenamenski" psi

Za Petera Firica iz Mileševa, nemački ovčari su najbolji psi na svetu. U ovu rasu zaljubio se još u ranoj mladosti, da bi pre skoro 50 godina krenuo da ih uzgaja u svojoj odgajivačnici "Vom haus Mileševac". Sve je počelo kao hobi, ali je ubrzo preraslo u porodični posao u koji su, osim njega, uključeni supruga, sin i kćerka. Nemački ovčari posebni su po mnogo čemu, ističe Firic.

"Osim što su dobri čuvari, nisu zahtevni, mogu da podnesu različite vremenske uslove. Izuzetno su privrženi, ne samo vlasniku, već čitavoj porodici i imanju koje čuvaju. Poznato je da se upotrebljavaju u policiji i vojsci. Koriste se u ekstremnim situacijama za spašavanje iz vode, ruševina, u planinama, ali i kao psi vodiči slepih, pomoć ljudima sa invaliditetom", objašnjava ovaj odgajivač iz Mileševa.

Pouzdani čuvar stada i odan prijatelj

Podsetimo, u stručnoj literaturi se može pronaći da je ova rasa pasa isključivo uzgajana za čuvanje stoke. On spada u FCI grupu 1 (pastirski psi i psi terači stoke). Reč je o vrlo pouzdanom, odanom i disciplinovanom psu, koji može da se otrgne kontroli ukoliko se ne radi sa njim.

Namački ovčari koriste se i u ekstremnim situacijama

Nemački ovčar je hrabar, inteligentan pas, u potpunosti odan, poslušan i potčinjen svom vlasniku. Uvek u stanju pripravnosti i spreman je da obrani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, čak i ako nije obučen za to.

Obuka zavisi od nekoliko faktora

Peterov sin, Adrian Firic je odrastao uz nemačke ovčare i od malih nogu je krenuo njegovim stopama. Ubrzo je shvatio da ga interesuje rad sa službenim psima. Zajedničkim snagama otvorili su centar za obuku nemačkih ovčara.

"Lako je raditi sa njima. Veoma su pametni i poslušni. Sa treninzima treba početi još od šteneta, tada je sve u formi igre, ali kasnije se sve to nadograđuje. Ujedno treniram i odrasle pse. To sam preuzeo na sebe jer se pronalazim u tome. Dužina i trajanje obuke zavisi od nekoliko faktora. Najpre zavisi od samog psa, da li lako uči ili je malo prgav pa neće lako da prihvati obuku. Psi, isto kao i ljudi, uče do kraja života", objašnjava Adrian Firic.

Obuka često zavisi i od karaktera psa

Anatomija ove rase je tako usklađena da on može biti odličan tragač, pritom je vrlo smiren, što je od velike važnosti za ovu vrstu zadataka. Uz pomoć istančanog čula mirisa, može da pronađe izgubljenu ovcu, da traga za kriminalcima, odličan je u pronalaženju droge, ali i dece. Ujedno, poseduje dovoljnu mišićnu masu i snagu za odbranu i napad.

Obavezna provera karaktera

Prednost ove rase u odnosu na druge je u tome što već generacije potomaka redovno polažu ispite u radu i što se prilikom odgoja bitan akcenat stavlja na radne i eksterijerne sposobnosti psa.

10 najpametnijih rasa pasa

"Nemački ovčar spada u najzahtevniju rasu pasa za uzgoj. Moraju imati snimak kukova, laktova, DNK test. Psi starosti između devet i 13 meseci moraju proći proveru karaktera, odnosno Vesenstest (Wesenstest). Nakon toga pristupaju polaganju radnog ispita, koji se sastoji od provere poslušnosti i vodljivosti, kao i od provere psa na rukavu. Sve to je neophodno da bi neko mogao da stekne uslove za odgoj ove rase", pojašnjava Peter Firic, inače dugogodišnji međunarodni kinološki sudija.

Nemački ovčari su idelani za porodice sa decom jer važe za pse koji su izuzetno privrženi deci i spremni da istrpe sve njihove nestašluke. U proseku žive između osam i 10 godina, mada ima i onih koji dočekaju "duboku" starost sa 15 godina života.


Tagovi

Nemački ovčari Vom haus Mileševac Peter Firic Ovčarski pas Kinološki sudija Obuka psa


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB