• Prerada drveta
  • 19.05.2017. 18:00

Od otpada napravio pokretnu mini pilanu

Miroslav Saček napravio je pokretnu mini pilanu, koja je automatizovana i jednostavna za transport i upotrebu.

Foto: Boško Grgić
  • 1.782
  • 112
  • 0

Miroslav Saček, rodom iz Gradiške već tri decenije živi i radi u okolini Beča. Majstorlukom i idejama zainteresovao je mnoge ljude, čak u nekoliko država.

U slobodno vreme, dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih delova namenjenih za otpad napravi nešto korisno. Odluka je pala da napravi pokretnu mini pilanu.

Miroslav Saček i Zoran Račić

"Prvo sam spazio dve letnje gume od audija na felgama. Odmah sam u glavi razvio ideju. Sa starog skutera sam skinuo motor, napravio konstrukciju od gvožđa i od dasaka za šalovanje napravio remenice. Priznajem da sam ih dugo radio, sve dok nisam postigao sklad između brzine okretanja i željene snage. Jedino sam morao kupiti čeličnu nazubljenu traku za rezanje i kaiševe", kaže Miroslav.

Mašinu je sklapao posle radnog vremena i vikendom. Onda je nabavio kamionet i na njemu konstruisao malu dizalicu za oblovinu i građu, ali i za spuštanje cele mašine na zemlju.

"Napravio sam verziju da akumulator pokreće dizalicu, a i ručno putem čekrka. Pilana je lagana za rad, veoma je precizna i za sve je dovoljan samo jedan čovek. Gas se dodaje na ručki koju sam takođe skinuo sa skutera, tako da je sve ovo što se vidi skup otpadnog materijala pretvoren u nešto korisno", priča Saček.

Pobrao simpatije za izum i na graničnim prelazima

Kaže da je bez problema prošao austrijsku, slovenačku, hrvatsku i bosansku granicu. Nikome nije bilo jasno šta vozi, jer sve utovareno i demontirano na kamionet najviše podseća na građevinsku skelu.

"Namerno sam došao u rodno selo Bok Jankovac da isprobam pilanu. Kod prijatelja Zorana Račića sam pre dve godine ostavio dva debla od topole. Izrezaću ih u fosne i daske i onda po povratku u Austriju majstorisati stolarske radove", kaže uvek nasmejani Miroslav Saček, među prijateljima poznatiji kao Braca.

Mini pilana, kaže Miroslav, nema cenu

Pilana nema cenu

Miroslav kaže da je imao ponuda da proda pilanu, ali da ga novac ne interesuje, te da mašina koju je napravio nema cenu. Veliki majstori su i ostali Sačeci, Miroslavova braća Anton, Branko, Josip i Štefan. Smisao za majstorluke i inovacije nasledili su od oca Ivana, koji je svojevremeno bio najbolji električar, bravar i varilac ne samo u svom mestu, već i šire.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi