Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskršnja jaja
  • 29.04.2016. 14:30

Ofarbajte uskršnja jaja maštom i bojama iz bašte!

Samo od proverenih načina farbanja jaja, prirodnim bojama iz naših bašta i dvorišta, ukoliko se pusti mašti na volju, može se napraviti mnogo unikatnih, zdravih i prelepih uskršnjih jaja!

  • 4.950
  • 218
  • 0

Mnoge domaćice svake godine pred Uskrs farbaju jaja prirodnim bojama, koje mogu da se nađu u baštama ili dvorištima. Šarena uskršnja jaja poklanjamo deci, a domaćice, ipak, najviše veruju prirodnim bojama.

Recept za farbanje jestivim bojama

Prvo se uberu mladi, zeleni vrhovi kopriva. Zatim se, zajedno s jajima, operu i stave u lonac napunjen vodom. Kad se voda zagreje, koprive se malo promešaju, a sve to se kuva najviše desetak minuta, dok se jaja ne obare. Nakon toga jaja treba ostaviti u ovoj tečnosti sve dok se ona ne ohladi, a kao i sva druga uskršnja jaja i ova zatim, da bi bila sjajna, namažemo slaninom ili domaćom mašću. Na taj način dobićete tamnije zelena uskršnja jaja.

Farbanje jaja cveklom

Svetlije zelena uskršnja jaja dobijaju se na isti način, samo se umesto kopriva u lonac stavi spanać. Za oba načina važi pravilo da mogu po sebi da imaju šarenila od svih nijansi zelene boje, a to se može postići dužinom držanja u vodi ili mešanjem, odnosno nemešanjem jaja u prirodnoj boji.

Šareno-crvena jaja

Jarko crvena uskršnja jaja dobiju se od cvekle. Pri tome nije važno da li ćemo upotrebiti oguljenu cveklu i kuvati je u vodi ili ćemo jednostavno iskoristiti cveklu za zimnicu. Sa cveklom koja se iseče i kuva postupak je isti kao i kod kopriva i spanaća. Neki vole da koriste sok od cvekle jer on ostane neiskorišćen nakon što se cvekla iz zimnice pojede.

Taj sok može da se kuva s jajima ili se kuvana vruća jaja jednostavno mogu umočiti u sok od cvekle iz zimnice. U zavisnosti od toga koliko dugo jaja držimo u tom rastvoru, takva će biti i jačina boje. Ovako možemo napraviti sve moguće nijanse crvene, kako na pojedinačnom jajetu, tako i na samo jednom, šareno-crvenom.

Mogu se zalepiti razni ukrasi

Na svako od pomenutih uskršnjih jaja može se pre stavljanja u boju zalepiti detelina s četiri lista, neki cvet ili bilo kakav ukras. Jaje će na tom mestu ostati svetlije ili bez boje s prekrasnim ukrasima.

Najstariji način u ljuskama crvenog luka

Najstariji način farbanja uskršnjih jaja današnje domaćice su naučile od svojih baka i deka. Po svežim jajima se pisalo i crtalo voskom. Obično se ispisivalo ime onoga kome je određeno jaje bilo namenjeno, Srećan Uskrs, a uz to bi se nacrtao krstić, cvet ili nešto drugo iz mašte. Tako voskom našarana uskršnja jaja stavljala su se u rastvor lučevine odnosno ljuske, najčešće crnog luka.

Cvekla kao prirodna boja

Preporučljivo je da se lučevina u kojoj će se farbati jaja, dan-dva ranije, stavi u vodu da bi se iz nje izvuklo što više boje. Jaja se, takođe, u taj rastvor stavljaju sveža, a sve se kuva desetak minuta, i nakon kuvanja se ostavi da se sve ohladi. Dok tako stoji vosak se topi, a na mestu gde je on bio ostala su slova i crteži svetlije boje. Uskršnja jaja ofarbana u lučevini imaju boju crvene cigle.

Išarana uskršnja jaja

Ukoliko neko želi uskršnja jaja da išara različitim linijama, na jaja će zavezati tanku travu u svim smerovima koje želi. Belo jaje tako neće biti belo već će kada se skuva, odnosno kada se ukloni trava ono po sebi imati mnogo zelenih tračica u raznim pravcima.

Treba paziti s aromatičnijim biljkama

Uskršnja jaja možemo bojiti zaista svakom vrstom biljaka koje nađemo u bašti. Ipak, pomenute biljke su najbezbednije. Naime, aroma nekih aromatičnijih biljaka, može da prodre unutar jajeta, pa je njegov ukus drugačiji. Ako uskršnja jaja farbamo samo za ukras, možemo ih obojiti na primer sokom nekog voća ili listovima maslačka, kupusa, pa čak i mlevenom crvenom paprikom.

Mašta radi svašta

Samom primenom proverenih načina farbanja jaja prirodnim bojama, iz naših bašta i dvorišta, ukoliko se pusti mašti na volju, možemo dobiti mnoštvo unikatnih, zdravih i prelepih uskršnjih jaja od kojih ni jedno nije isto.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Uskrs Jaja Farbanje Priroda Bašta Boje Kopriva Lučevina Uskršnja jaja Cvekla Jestive boje za jaja


Autorka

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dugogodišnjim iskustvom i agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još osam mladih porodica dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom u selima opštine Bačka Palanka. Kuće koje su obezbeđene na konkursu Ministarstva za brigu o selu nalaze se u Pivnicama, Novoj Gajdobri, Tovariševu i Parag... Više [+]