Bilo da je slana ili slatka, zimnica od zelenih plodova paradajza se odlikuje jedinstvenim ukusom.
Svake jeseni ostaje mnogo plodova paradajza koji neće uspeti sazriti, ali ih možemo iskoristiti za pripremu slane i slatke zimnice.
Za pripremu ove salate odličnog ukusa biće vam potrebno tri kilograma zelenog paradajza, dve crvene paprike, dve glavice belog luka, dve do tri vezice listova peršuna, 120 gr šećera, jedna do dve kašike soli u zavisnosti od vašeg ukusa, 125 ml biljnog ulja, 125 ml 9 postotnog vinskog sirćeta.
Plodove dobro operite i izrežite. Dovoljno je da plodove srednje veličine isečete na četiri dela. Ne morate ih seći presitno, već na kriške. Ukolnite deo gde je peteljka. Nasecite listove peršuna, paprike na štapiće. Čenove belog luka pritisnite kroz presu. Dodajte so, šećer, ulje i sirće.
Sve dobro promešajte, pritisnite tanjirom i opteretite. Ostavite da stoji tri sata. Smesa će pustiti tečnost. Napunite sterilisane tegle, dolijte tečnost koju je povrće pustilo, pritisnite plastičnim pritiskivačem i dobro zatvorite.
U veću posudu stavite krpu na dno, poredajte tegle i naspite vodu. Pasterizujte na blažoj temperaturi, da voda struji, tokom 40 minuta. Izvađene tegle prekrijte dekicom ili peškirom da se polagano ohlade do sledećeg dana kada ih spremite u ostavu.
Jednostavan recept za koji će vam trebati kilogram čvrstih zelenih plodova i kilogram šećera. Po svom ukusu možete dodati vanilin šećer i malo limuntusa.
Plodove dobro operite i ostavite da se osuše od suvišne vode. Uklonite crni deo od peteljki, narežite na kriške.
U posudu stavite narezani paradajz, dospite šećer, promešajte i ostavite preko noći da stoji ukupno oko 12h. Sledećeg jutra prokuvajte pet minuta i ostavite da odmara naredna dva do tri sata. Postupak ponovite još tri do četiri puta. Tokom zadnjeg kuvanja podesite željenu gustoću i tada možete dodati vanilin šećer i limuntus ili malo soka od limuna. Gotovu marmeladu pustite da se prohladi i sipajte u sterilisane tegle koje ćete dobro zatvoriti. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka