Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 30.09.2018. 11:00

Otpremninu uložila u tradicionalnu proizvodnju zimnice

Novi trend u ishrani podrazumeva zapravo okretanje starinskim receptima i zdravim namirnicama, koje su tradicionalno očuvane u našim krajevima. Potrošačima je naročito interesantna zimnica koja je proizvedena na tradicionalni način, a naročito džemovi i slatko. Da će na tržištu postojati potreba za ovakvim proizvodima, prepoznala je i naša sagovornica koja je usled propadanja fabrike u kojoj je radila, ostala bez posla.

Foto: Julijana Radenković
  • 443
  • 49
  • 0

Nekada se slatko služilo u svakoj kući kada se dočekuju bilo česti ili povremeni gosti. Džem je bio glavni slatkiš, od kojeg su se pripremale razne vrste kolača. Sa druge strane, danas se slatko veoma retko služi, a džem su zamenile brojne druge industrijski proizvedene grickalice. Industrijski proizvedene džemove možete naći na rafovima bilo koje prodavnice, ali postojanje radionica koje se bave tradicionalnom proizvodnjom džemova i slatkog od voća ukazuju da na tržištu ipak postoji potreba za njima.

Preporuka najbolja za prodaju

Verica Gunjić iz Vitkovca kod Kraljeva već nekoliko godina bavi se proizvodnjom raznih vrsta zimnice. Na ovaj korak se odlučila nakon zatvaranja državne firme u kojoj je radila. S obzirom na to da je ovo period kada Verica ima najviše posla, zatekli smo je u pečenju paprike.

"Bila sam radnica kraljevačkog preduzeća Magnohrom. Otpremninu sam uložila u pokretanje sopstvenog biznisa. Od 2. jula 2009. godine proizvodim zimnicu. Uglavnom imam dugogodišnje kupce, a novi dolaze po preporuci. Preporuka od usta do usta je najbolja. Ali prodajem i turističkim organizacijama, restoranima i manastirima", priča Verica.

U radionici Verice Gajić pravi se širok asortiman poznatih, ali i manje poznatih proizvoda: džemovi od kajsije, šljive, smokve, šipurka, jagoda, slatko od šljive, višnje, rendane šargarepe, masline i bele trešnje. Tu je naravno i slana zimnica, gde posebno treba pomenuti ajvar od pečene paprike.

Svest o načinu ishrane

O razlici između industrijski i ovaj način proizvedenu zimnicu naša sagovornica kaže: "Zimnicu proizvodim na tradicionalan način, onako kako su naše bake na selu od davnina. Zahtevi kupaca podrazumevaju da se koristi manje šećera i bez veštačkih dodataka, jer se sve veća pažnja poklanja zdravoj ishrani. Ljudi su promenili svest o načinu ishrane, pa su domaći proizvodi sve traženiji. Sa druge strane, specifično kod ovakve proizvodnje je što je količina proizvoda ograničena".

Za potrebe restorana sa kojima sarađuje Verica ima posla tokom cele godine, ali je ipak najviše zauzeta u sezoni pripreme zimnice i to od avgusta do oktobra. Svoj posao obavlja samostalno, s obzirom na to da muž i deca imaju sopstvene poslove i trenutno druga interesovanja.


Tagovi

Zimnica Posao Džem Slatko Ajvar Jesen Kraljevo Verica Gunjić Vitkovac


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]