Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpski odbrambeni pas
  • 06.05.2017. 16:30

Pas čuvar sa genima vuka

Genetska osnova srpskog odbambenog psa dobijena je spajanjem četiri rase pasa: rotvajlera, pastirskog psa, napuljskog mastifa, američkog staforda terijera i vuka. On je hrabar i poslušan, a u borbu ulazi nakon što pošalje upozorenje. Izuzetno je zdrava rasa, odlična za čuvanje stada ovaca, ali i kao porodični pas.

Foto: privatna arhiva odgajivačnice
  • 10.392
  • 660
  • 0

Srpski odbrambeni pas (SOP) je izuzetno snažan, jak i odvažan, a u koštac se hvata sa najgorim divljim zverima. Ova rasa ponovo је zaživela zahvaljujući travaru i vidaru Nenadu Gavriloviću sa Romanije.

"SOP je poseban iz više razloga. Može da bude izuzetno oštar i teritorijalan pas, a istovremeno i veoma blagonaklon prema vlasniku i njegovoj porodici. Zdrav i snažan pas kod koga nema zabeleženih nekih genetskih bolesti. Vrlo retko može da se dogodi da pas ide kod veterinara i to jedino u slučaju neke nezgode ili zaraženog krpelja", priča jedan od odgajivača ove rase pasa Stanislav Cirh.

Ukrštanjem do srpskog odbrambenog psa

Ova rasa pasa je bila u začetku 1981. godine, i to ukrštanjem vukova sa pastirskim psima tornjacima. Nakon toga, ovaj "mešanac" ukrštan je sa rasom pasa rotvajler. U drugoj kombinaciji pareni su napuljski mastifi sa vukom.

Ovi psi su nakon toga pareni u kombinaciji tornjak - rotvajler - vuk. Međutim, psi iz kombinacije napuljski mastif - vuk bili su jako agresivni, kako prema životinjama, tako i prema ljudima. Posle izvesnog vremena u uzgoj je ubačen i američki staford terijer.

Približna genetika se može podeliti na to da ovi psi imaju pet odsto vučjeg gena, pet odsto gena američkog staford terijera i po oko 30 odsto gena rotvajlera, napuljskog mastifa i ovčarskog psa.

"Ukrštanje svih pomenutih rasa pasa započeto je osamdesetih godina prošlog veka, a posle punih deset godina dobijeno je prvih 100 pasa rase SOP-a. Zato se smatra da je 1991. godina zapravo godina kada je nastala ova rasa", kaže Cirh.

Odgajivači koriste savete sa Romanije

Prema njegovim rečima, Nenad Gavrilović je uspeo da vrati jednu izumrlu rasu pasa, a da mu niko nije pomogao, uloživši velike napore i svoje znanje. Ogajivačnica "Od cara Dušana" ima veliki broj pasa ove rase u vlasništvu i suvlasništvu, a veliku energiju ulažu i Goran Miljković iz Jagodine i Goran Bojičić iz Valjeva. Njih trojica rade prema savetima Nenada Gavrilovića i uspevaju da dobiju najbolje pse.

Pas koji se ne plaši nikoga i ničega

Prema samom genetskom nasleđu, za ovog psa se može slobodno reći da je veoma hrabar i bukvalno se ne plaši nikog. Javlja se u nekoliko kombinacija boja, a ima ih crnih, žutih, sivih, crno-tigrastih, sivo-tigrastiu, u boji meda. Beline su dozvoljene samo na glavi i šapama i to do 30 odsto.

"Interesantno je da SOP-a ne plaši ni pucanj iz pištolja ili puške, već samo uvećava njegovu pažnju. Ovo je najbolji čuvar, ljudi, domaćinstava, stoke, i spreman je da se bori po cenu života da bi zaštitio svog vlasnika. Ipak, ima vrlo mirnu narav, ali samo u nekim običnim i normalnim okolnostima. Spremni su da svakog momenta reaguju na neke neplanirane situacije", objašnjava Stanislav.

S druge strane, SOP nema baš puno poverenja prema nepoznatim osobama i nije ljubitelj novih poznanstava. Svojim izgledom, stvara kod ljudi strahopoštovanje, a njegov izgled odvratiće svakog ko ima bilo kakve loše namere prema njegovoj teritoriji koju čuva.

Pas koji izvršava samo komande vlasnika

Prema rečima sagovornika, ono što odvaja SOP-a od drugih rasa pasa jeste to da niko ne može da ga podmiti, što znači da bez naredbe vlasnika, on neće dozvoliti bilo kome da uđe u domaćinstvo gde je čuvar. Reč je o vrlo poslušnom psu, koji izvršava komande ukoliko ih zada vlasnik ili drugi članovi domaćinstva.

On je idealan porodični pas, vrlo lepo se ponaša dok je u šetnji, nikada ne napada i ne izaziva kavgu sa drugim psima.

"Puno obzira i tolerancije ima prema deci iz porodice vlasnika, odnosi se zaštitnički i ukoliko oceni da su deca u opasnosti, on će odreagovati", ističe sagovornik i kaže da SOP uvek prvo reži, a zatim počinje snažno da laje i na kraju ako treba i napada.

Ukoliko se osoba ogluši na ove znake upozorenja, pas kreće u žestoki napad. Ono što ih još odvaja od drugih pasa, jeste činjenica da se iz borbe nikada ne povlače, bez obzira na to da li je reč o čoveku ili o drugoj životinji.

"Srpski odbrambeni pas nikada ne ulazi u sukob da bi ubio, već isključivo radi pobede i zaštite domaćinstva, vlasnika ili drugih životinja", objašnjava Cirh.

Zdrava rasa

Vrlo je prilagodljiv na sve vremenske uslove, a uz to je otporan i na mnoge bolesti. To su veoma zdravi psi, žilavi i otporni na mnoge bolesti, zato retko odlaze kod veterinara.

"Postoje neki odgajivači koji pare SOP-a u vrlo bliskom incestu i zato dolazi do raznih problema. Zbog toga treba voditi računa od koga nabavljate štene, ako se odlučite za ovog psa. Inače su oni kod proverenih odgajivača veoma zdravi i jaki psi", upozorava Stanislav Cirh.

Čuvari stada

Kako otkiva sagovornik, nekoliko odgajivača slali su svoje štence na planinu da čuvaju ovce i došli su do zaključka da SOP može i da čuva i da tera ovce, ako ode kao vrlo malo štene sa najviše šest nedelja starosti i ako tamo već ima neki ovčarski pas uz kojeg će naučiti zanat.

Ishrana srpskog odbrambenog psa

Najbolje ga je hraniti prirodnom hranom, ugljenim hidratima, kukurznim brašnom i pšeničnim od celog zrna, mesom, iznutricama, ribom, rižom, surutkom, mladim sirom, žumancima, uz dodatak C vitamina i drugih vitamina. Stanislav kaže da granule u ishrani ovih pasa ne preporučuje.

Foto: privatna arhiva odgajivačnice "Od cara Dušana"


Tagovi

Pas SOP Srpski odbrambeni pas Odgajičnica


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.