Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 09.09.2023. 07:30

Planirate da živite na selu? Ovo je TOP 6 životinja koje možete da uzgajate

Na selu će vam biti neophodno da uzgajate domaće životinje iz mnogo razloga. Prvo je što će vam obezbediti hranu, a zatim đubrivo za baštu i voćnjak.

Foto: Depositphotos/Toomler
  • 662
  • 61
  • 0

Postoji trend među mlađom i populacijom srednje dobi koji se odlučuju na preseljenje u ruralne prostore i proizvodnju sopstvene hrane. Međutim, to ima svoje izazove na koje se mora odgovoriti.

Dogovarajte se s porodicom

Ako imate sreće da ste nasledili ili kupili imanje sa voćnjakom, to će biti prednost. Broj stabala, vrste i sortiment uvek možete menjati i dopunjavati. Prvih godina života na selu će vam biti veliko olakšanje, ako imate svoje voće. Neka su to samo šljive ili jabuke, imaćete u sezoni sveže voće, a višak plodova uvek možete da zamrznete i preradite u slatku zimnicu (sokove, kompote, pekmeze, marmelade, žele).

Kako napraviti džem od aronije i jabuke?

Proizvodnja povrća će vam biti zanimljiva. Svaka godina je iskustvo u proizvodnji. Nemojte se zaletati i sejati što više raznih vrsta i sorti. Razgovarajte sa porodicom, šta želite da jedete od povrća. Suludo je da sejete samo grašak ili da imate 40 sorti paradajza u startu. Smanjite posao, jer tek treba da formirate baštu. Veliki deo vremena, finansija i rada ćete utrošiti da samu parcelu uredite. Ne zaboravite začinske i lekovite biljke.

A gde su životinje?

Na selu će vam biti neophodno da uzgajate domaće životinje iz mnogo razloga. Prvo je što će vam osigurati hranu, a zatim đubrivo za baštu i voćnjak. Psi i mačke su vam neophodni, jer su čuvari imanja.

Kod nabavke životinja važno će biti da li imate objekat za njihov smeštaj, finansijsku mogućnost da ih kupite, da im obezbedite hranu i svežu vodu. Bitna stavka je i šta znate o držanju određene vrste životinja.

TOP 6 životinja za početnike

Za početnike je najbolje da se odluče za živinu. Objekti za njih se mogu lako napraviti, ne iziskuju velika novčana sredstva da nabavite njih i hranu. Najbolje je opredeliti se za kokoške. Patke, guske, morke, i ćurke su zahtevnije.

Kupiti možete piliće, ali i starije jedinke koje će odmah nositi jaja. Postoje razne rase, a sve ih možemo podeliti na: mesne, kombinovane i za nošenje jaja. Uz dovoljno hrane uvek ćete imati jaja za hranu, a vremenom i sveže meso. Osim toga, kokoške jedu ostatke hrane, travu, a ne samo kukuruz i druge žitarice. Pored njih možete da uzgajate prepelice, ali znajte da su sitnije i većinom se drže zatvorene.

Druga opcija su kunići koji imaju nekoliko legala godišnje i brzo rastu. Hrane se najviše senom. Njihova prednost je što su tihi, a nedostatak što ih treba zaštititi od drugih životinja.

Kunići brzo rastu (Foto:  Depositphotos/Vrabelpeter1)

Na mestu broj tri su koze. Ako imate teren koji treba očistiti od biljaka one su savršen izbor. Brste i pasu razne vrste biljaka, veoma su otporne, nezahtevne. Budite spremni da svaka od njih ima izražen karakter. Zbog toga počnite sa manjim brojem. Njihova ishrana neće vas finansijski opteretiti, a uvek će vas snabdeti mlekom. Ne zaboravite i jarad koju možete koristiti za ishranu svoje porodice, ali i prodati.

Za one sa iskustvom tu su ovce. Njih treba šišati svako proleće i nešto su osetljivije od koza. Ne zovu ih uzalud "životinjske kosilice", za veliku površinu su izvrsne jer drže korov pod kontrolom.

Krave su odlične za domaćinstvo, ali za njih je potreban dobar objekat osim ako nije reč o rasi koja može da istrpi niske temperature. Takođe, morate da imate i zemlju na kojoj ćete uzgojiti hranu za njih.

Ako niste alergični, odaberite pčele. Ne samo što ćete imati med i druge pčelinje proizvode već ćete ući u jedan sasvim drugačiji svet. Od jedne košnice možete stići do nekoliko desetina i postati pravi pčelar ili pčelarka.

Svinje ću namerno preskočiti zbog širenja afričke svinjske kuge, ali u normalnim uslovima one su jedan od izbora.


Tagovi

Selo Domaće životinje Preseljenje na selo Život na selu Koje životinje TOP 6 Uzgoj kunića Uzgoj kokoški Uzgoj koza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.