Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pihtije
  • 20.01.2023. 13:00

Posne pihtije: Jednostavna priprema, a jednako ukusne

Postoji i posna opcija pihtija, gde je priprema brza, a daleko jednostavnija od mrsne.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 107
  • 50
  • 0

Običaj u Pirotskom okrugu jeste da se na Krstovdan, kada se inače posti, prave pihtije, a jedu se na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista, pa se zato i nazivaju bogojavljenske pihtije, objašnjavaju pirotskevesti. Nezaobilazne su i na slavi Sveti Jovan (20.1.). Međutim, kada slavski dan, kao danas padne u petak ili sredu - trpeza mora biti posna.

Kako piše Alo, postoji i posna opcija pihtija, gde je priprema brza, a daleko jednostavnija od mrsne. Ukus je pun i bogat, pa se neće pripremiti nedostatak mesa, koji će u ovom slučaju zameniti riba.

Potrebno vam je raznovrsno povrće poput:

  • šargarepe;
  • krompira;
  • graška;
  • karfiola;
  • pašknata;
  • peršunovog lista;
  • belog luka;
  • kiselih krastavčića, zatim
  • riba sardina;
  • 1 želatin;
  • so i biber

Najpre je potrebno obariti povrće u litar vode, dodati soli. Krastavčiće iseći na kockice kao i svo kuvano povrće. Ribu iseći na manje komadiće.

Vranjskim pihtijama ne mogu da odole ni najprobirljiviji gosti

 U dve do tri kašike vode razmutit jednu kesicu želatina pa je sipati u tečnost gde se kuvalo povrće. Čim provri skloniti sa šporeta. U činije rasporediti povrće i ribu sa peršunovim listom pa naseckati beli luk ili ubaciti beli luk u granulama. Preliti sa tečnošću gde se kuvalo povrće sa želatinom.

Ostaviti na hladnom mestu dva do tri sata, a zatim seći po želji.

Treba spomenuti da postoji i opcija sa krompirom, gde se ovo povrće obari, ispasira, zatim rasporedi u činiji. Potom se pospe iseckan beli luk i biber i prelije sa proprženom mlevenom paprikom, pre nego što se ostavi da se stegne. Ovo je sigurnija varijanta, naročito za one koji su skeptični po pitanju "porekla" želatina.

Vrlo dobro su poznate i bele pihtije sa posnim majonezom.


Tagovi

Posne pihtije Posna slava Sveti Jovan Recept Priprema Pihtije sa ribom Bele pihtije


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...