Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vikend baštovan
  • 16.08.2023. 07:30

Proverena dva načina koja će oterati krtice, voluharice i miševe

Smetaju im vibracije i miris pasa i mačaka. Kako će vam ove informacije pomoći u zaštiti?

Foto: Depositphotos/nabiru/M.C.Celić
  • 14.319
  • 754
  • 1

Krtice, voluharice i miševi stanari su mnogih vrtova. Osim što grizu koren, kopajući kanale u zemlji prave vazdušne džepove zbog čega uzgajane biljke ne mogu doći do dovoljnih količina vode i hraniva. 

Prave vazdušne džepove

Sigurno vam se dogodilo da zalivate biljku, a voda nestaje u sekundi. Ili pak znate da ste povrću dali sve potrebno, a ono ipak ne napreduje. Proverite nije li možda ispod nje tunel koji je napravila neka od ovih dosadnih štetočina. Rupe znaju da budu toliko velike da u njih stane šaka. 

Neće biti od velike koristi ako samo zatrpate i utabate zemlju. Biće potrebna još pokoja metoda da ih zadržite što dalje od svog vrta. 

Krtičnjake prave i voluharice - kako ih razlikovati od krtica?

Ovim životinjama smetaju vibracije tako da ako ste često među svojim biljkama, hodate kroz gredice, redovno ih okopavate, zalivate i obavljate druge aktivnosti, one će izbegavati to područje. 

No, ako ste vikend baštovan, vrlo je verovatno da će im vaša bašta predstavljati pravi raj na zemlji. 

Limenke i metalna šipka

U mom vrtu ove godine krtica, voluharica i miševa ima na svakom koraku, a isto je i kod susednih. Ove sam godine poslušala Korada Korlevića koji je u jednoj od svojih emisija Explora rekao kako im najviše smetaju vibracije. Spominjao je korišćenje alata poput motorne testere i sličnih, ali kako ne posedujem takvo šta, izradila sam obične vetrenjače od limenki, nataknula ih na tanke metalne šipke te učvrstila podloškom i maticom. 

Mogu se koristiti i plastične boce, ali limenke na vetru prave veću buku koja vibrira. Ako imate alat, možete napraviti i limene vetrenjače

Postavila sam ih u blizini gde su ove štetočine najaktivnije. I zaista, nakon nekog vremena se više nisu pojavljivali u tom delu vrta. Za iduću godinu imam plan celi prostor ograditi ovim limenim instalacijama. 

Dlake od psa ili mačke 

Komšija dok je gledao šta radim otkrio je kako njemu pomažu smotuljci psećih dlaka. Kaže, oni su njihovi prirodni neprijatelji i taj ih miris odbija. Dovoljno je šaku dlaka nagurati u rupe i krtičnjake. 

Budući da su i mačke lovice ovih životinja, isto možete napraviti i s njihovim dlakama. 

Ne voli viku, otporna na čini, obavezna na domaćinstvu - mačka i verovanja

Imate li vi kakav isproban, a jednostavan trik? Podelite ga s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Tuneli od voluharica Tuneli od krtica Krtičnjak Vibracije Limenke Miris dlaka Kako isterati Teranje krtica Teranje voluharica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.