Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pas čuvar
  • 23.12.2017. 18:30

Rase pasa koje imaju najbolji njuh

Za razliku od nas ljudi, psi svet otkrivaju preko mirisa. Svojim istančanim njuhom oni mogu da osete postojeće mirise u okolini, ali i sve promene koje se u njoj zbivaju.

Foto: liz west / Flickr
  • 6.234
  • 168
  • 0

Naučnici tvrde da je čulo njuha kod psa od 10.000 do čak 100.000 puta izraženije nego kod ljudi, a pseći njuh je ujedno i najrazvijene čulo. Za razliku od nas ljudi, psi svet otkrivaju preko mirisa. Svojim istančanim njuhom oni mogu da namirišu postojeće mirise u okolini, ali i sve promene koje se u njoj zbivaju.

Ipak, nemaju sve rase jednako razvijeno čulo mirisa, a među psima sa najboljim njuhom izdvajaju se lovački psi, goniči i tragači. Zato vam predstavljamo rase imaju najbolji njuh.

Engleski lisičar

Kao što mi u samo ime kaže, engleski lisičar se gajio za lov na lisice. Ova rasa postoji više od 200 godina, a napravljena je na osnovu brižljivo odabranih krvnih linija. Engleski lisičar je vrlo istrajan pas, a ukoliko je potrebno, trči nekoliko sati bez prestanka po različitim vrstama terena. Ovi psi su strastveni lovci i kada osete "sumnjiv" trag, neće odustati od njega.

Labrador retriver

Sada već uveliko najomiljeniji kućni ljubimci, ruku na srce, labradori su to i zaslužili. Za njih se kaže da su veoma inteligentni, poslušni, ljubazni, privrženi, društveni, razumni i promišljeni psi. Uz sve ove vrline imaju i odličan njuh. Nekada je korišćen kao lovački pas. Ova rasa pasa je poznata i po svojim tragačkim i plivačkim sposobnostima. Njihov njuh se pokazao odlično u pronalaženju droge i eksploziva. Ono po čemu su još poznati jeste da se koriste i kao vodič za slepe.

Zlatni retriver

Uz labadora, i ova rasa pasa je jedna od najčešćih kućnih ljubimaca u svetu. Ovi psi se koriste prilikom potrage za nestalim i izgubljenim osobama, a sve zahvaljujući njihovom njuhu. Kao i labradori, i ovi psi se koriste kao ispomoć osobama sa invaliditetom. U svetu ih takođe često koriste slepe i slabovide.

Belgijski ovčar

Ova rasa pasa poslednjih godina postaje veoma popularna zbog svojih radnih sposobnosti. Koriste ih kao ličnu zaštitu, kao službene pse u vojsci i policiji, na raznim sportskim takmičenjima. Drugi naziv za belgijskog ovčara je je malinoa, jer su se u policiji veoma pokazali kao odlični tragači u traženju eksploziva, droge, nestalih osoba ili osumnjičenih za razna krivična dela.

Belgijski ovčar (825545 / Pixabay)

Pas Svetog Huberta

Još jedna rasa pasa koja ima izuzetno istančano čulo mirisa i zato se svrstava među najbolje lovačke pse. Reč je o psima tragačima, koji imaju najbolje razvijeno čulo njuha među svim rasama pasa. Pas Svetog Huberta je u stanju da prati miris star i po nekoliko dana, te se zato koristi u traganju za nestalim osobama. Pouzdan je i prilikom potrage za lovinom. U svetu se vlasnici ovih pasa učlanjuju u klubove, naročito popularne u SAD i Velikoj Britaniji, i tamo organizuju takmičenja u traganju pod popularnim nazivom "uloviti čistu čizmu".

Bigl

Simpatičan, odan, razdragan, bogl ima veoma razvijeno čulo mirisa i zna ponekad da odluta za tragom zanimljivog mirisa. Ova rasa pasa se u Americi i Velikoj Britaniji koristi u lovu na zečeve. U skandinavskim zemljama je popilaran prilikom lova na divlje svinje i jelene, a u Kanadi se ističe i kao tragač. Inače, često ga koriste za otkrivanje narkotika u carinskim i pograničnim područjima.

Nemački ovčar

Reč je o jednoj od najomiljenijih rasa pasa na svetu. Često se koristi pri snimanju filmova, a to ne treba da čudi, jer je ova rasa pasa obdarena jednim od najboljih čula mirisa u svetu pasa. Postoje podaci da nemački ovčar ima oko 225 hiljada receptora mirisa u nosu (ljudi imaju jedva oko 5.000). Ova rasa pasa je postala guru u praćenju traga. Njegova primena je veoma rasprostranjena, on se koristi i kao pastirski pas, vodič slepih i slabovidih osoba i naravno kao sužbeni pas. Pokazali su se kao veoma vredni i inteligentni psi, a pravi su eksperti u otkrаvanju bilo koje vrste droge.

Jazavičar

Mali, crni duguljasti, simpatični psi. Reč je o vrlo staroj rasi pasa, koja ima izvanredan njuh. Stručnjaci kažu da jazavčar ima otprilike 125 miliona receptora. Odličan je u lovu na sitnu divljač, koja se krije po rupama i jazbinama. Ovi mali slatki psi bez problema će promaći i iz rupe isterati lisicu ili jazavca, nanjušiće i goniti zeca, pa čak i divlju svinju. Oni će aportirati patku ili fazana iz vode, ali i pratiti krvni trag.

Jazavičar (Sergey Urzhumskov / Flickr)

Herijer

Mnogi nisu čuli za ovu rasu psa, a reč je o staroj engleskoj rasi, koja nosi ime po normanskoj reči koja znači "lovački pas za sve namene". Herijer je veoma izdržljiv i brz pas. Ima kratku dlaku, spuštene uši i dugačak rep. Reč je o psu čiji je njuh više nego odličan, a kada su u čoporu koriste se u lovu na zečeve.

Baset

Prepoznatljiv po spuštenim očima, baset je gajen kao lovački pas za praćenje tragova. Reč je o veoma mirnom i dobroćudnom, društvenom psu. Veoma veseo pas, postao je divan kućni ljubimac. Ova rasa ima jako i izraženo čulo mirisa, pa često odluta prateći neki trag.

Gonič rakuna

Reč je o psu koji može da nanjuši i najslabiji miris. Ova rasa je dresirana kako bi se istakla u lovu na rakune. Gonič rakuna spade u grupu radnih pasa i to i tragača i goniča. On je sposoban da odoli surovim zimama i letnjim vrelinama kao i teškim terenima po kojima goni. Ova rasa odlično obavlja svoj posao na osnovu njuha. Neumoran, uvek na oprezu, ovaj pas uvek primora plen da se krije na drveću i dok ne dođe vlasnik, on besno i bez prestanka laje.

Foto: liz west / Flickr


Tagovi

Pas Njuh Najbolji njug Goniči Tragači Amerika Velika Britanija Bigl Baset Nemački ovčar Belgijski ovčar Gonič rakuna


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.