Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pavlovci
  • 16.10.2018. 18:15

Rezbarenje voća i povrća - umetnost na selu

Divna Ergelašević iz Pavlovaca iskoristila je internet da "ukrade" malo znanja i postane prava umetnica.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 451
  • 23
  • 0

Za Divnu Ergelašević iz Pavlovaca čuli su svi Sremci. I ne samo Sremci. Za ovu maštovitu Pavlovčanku znaju mnogi, jer se o njenim oslikanim flašama i fraklićima priča godinama unazad. O još jednom hobiju ove Sremice pričaju se priče. Prateći trendove, počela je i da rezbari lubenice, bundeve i dinje. Posao je rezervisan za letnji i jesenji period kada je ovo povrće aktuelno, mada kada se uzme u obzir da ova žena aranžira i voće, posla može da bude i tokom cele godine.

Ideja sa interneta

Kreativna žena, koja uvek nešto novo mora da stvara, na ideju o rezbarenju došla je preko intrneta, gledajući majstore iz Indije, Kine i Vijetnama, koji, kako kaže nemaju premca: "Zanimanje za rezbarenje voća i povrća je došlo sasvim slučajno. Zahvaljujući internetu i mi na selu možemo da pratimo svetske trendove, i ukoliko smo maštoviti i hrabri, možemo se baviti raznim poslovima. Pošto imam strpljenja i mašte za dekupaž i oslikavanje flaša, shvatila sam da moja maštovitos i strpljenje i od rezbarenja mogu napraviti prava umetnička dela", priča Divna.

Divna
Divna je rezbarenje naučila zahvaljujući internetu

Ništa bez sremačke britve

Učeći majstoriju sa interneta, Divna je u početku koristila sremačku britvu. Inače Sremci nikuda ne kreću bez britve, pa je tako i Divnina prva alatka bila britva. "Išlo je to nenkako u početku, ali sam onda shvatila da je debela za rezbarenje, pa sam naručila nožiće iz Kanade. Sada je mnogo lakše, a pošto ja nisam profesionalac, nožići su za vežbu prava stvar. Ustvari, za ovo kratko vreme savladala sam tehniku, tako da me već zovu za aranžiranje stolova za razna slavlja”, kaže Divna.

Najviše voli da radi sa lubenicom, i to sa onom koja ima debelu koru, gde može da se igra bojama i šarama. I kada pogreši, lubenicu sa svojim ukućanima pojede u slast. Pa i ona koju izrezbari prema svojoj zamisli, na kraju završi kao desert.

Motivi Srema inspiracija

I kada je radila dekupaž, po kome je bila veoma poznata, Divna Ergelašević je koristila motive Srema. Na flašama i fraklićima, motivi Srema takodje. "Srem, ravnica i njive su neiscrpna inspiracija. Sremačka sela, male kuće, starinske. Sremci u narodnim nošnjama i opancima, sve je to stalo na razne vrste flaša, čaša i čašica, a posebno fraklića za rakiju, koji su poslednjih godina baš u modi", priča Divna.

Flaše
Sremački motivi večna inspiracija

Oslikavanjem flaša počela je da se bavi iz hobija, da bi kasnije počela i da zarađuje. Ima sreću što svoje proizvode može da naplati bez problema preko registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. U tome ima pomoć Poljoprivredne stručne službe, koja će i ove godine organizovati manifestaciju "Rumski ceger", u okviru koje će ova maštovita Pavlovčanka izložiti svoje unikatne proizvode.

Pored oslikavanja flaša i rezbarenja voća i povrća, Divna je majstor za pravljenje torti i kolača, a kao i svaka domaćica bez premca je i u spravljanju zimnice. Ranije, Divna je bila na svakoj manifestaciji koja promoviše zdravu hranu i preduzetništvo žena širom Srema.  Sada nije na svakoj,  jer mnogi dolaze u Pavlovce, gde u širokoj sremačkoj avliji u hladovini vremešnog duda, razgledaju prava umetnička dela nastala iz ruku prave Sremice koja je vremenom postala i pravi trgovac. Ko u Pavlovce svrati, suvenir će kupiti, hteo on to ili ne.


Foto prilog


Tagovi

Divna Ergelašević Pavlovci Dekupaž Rezbarenje voća i povrća Oslikavanje flaša


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.