Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada frula
  • 01.09.2019. 14:00

Safet Sajo Salkanović - čuvar tradicije naših prostora

Safet Sajo Salkanović izrađuje "štimovane" frule za individualno, ali i sviranje u orkestrima. Iako je ovaj instrument pred izumiranjem, još uvek ima onih koji ga sviraju.

Foto: Vedran Stapić
  • 397
  • 18
  • 0

Sajmovi su idealna prilika da se osim poljoprivrednih proizvoda na njima predstave i stari zanati kao i predmeti koji su nekada činili svakodnevicu naših predaka i koji nam vraćaju setni osmeh na lice. 

Na Sajam šljive u Gradačcu, iz nedalekog Medakova, kod Tešnja, došao je i Safet Sajo Salkanovć, koji izrađuje tradcionalne frule.  Kaže, došao je ispred udruženja građana Sehara iz Tešnja koja se bavi očuvanjem starih zanata, izradom instrumenata, grnčarije, ručnog rada i drugih zanata koji god da su postojali, a još uvek se čuvaju u Tešnju. 

Salković je sam naučio da pravi frule

Čuli smo ga kako svira poznati melos i odmah nam je privukao pažnju. Ipak, ima li i kupaca za ovaj tradicionalni instrument?

"Ima kupaca, izvornih svirača, kako individualnih tako i onih koji sviraju u orkestrima. Ponekad se začude jer su ovo štimovane frule. Pre su se radile frule sve sa istim rupama, radila se samo jedna vrsta frula, a sada ih je više, u svim tonalitetima", uvodi nas u priču Sajo predstavljajući frule različitih dimenzija, materijala, boja. 

Salković izrađuje frule u svim tonalitetima (Foto: Facebook/Štimovane frule)

I cena im je različita pa su tako one za individualno sviranje 25 evra, a cena profesionalnih se kreće od 100 do 150 evra. 

Salković je frule naučio da pravi - sam. "Povukao sam nešto gena. Moj amidža je svirao frulu i bio vrstan frulaš. I stariji brat je svirao, imao je profesionalnu frulu koju sam ja malo krao, sviruckao i tako se javio interes da sam sebi napravim frulu. Tako sam i započeo, niko me nije učio. Sam sam dolazio do mera, učio se na svojim greškama dok nisam postigao ono što sada znam."

Pojašnjava kako na boju zvuka ovog tradicionalnog instrumenta utiče dužina frule, njen unutrašnji vazdušni stub, zid, glasnik, čep, prozorče i kanal. Stručno nam pojašnjava kako se raspored rupa na fruli radi po standardima gde nema puno odstupanja, a da bi se dobili određeni tonovi, štimuje se na zvučni štimer. 

Frule se izrađuju od drveta šljive, brekinje i drena

Otrkiva kako se frule prave od šljivinog drveta, i to od stare šljive požegače, a koje ima lepu boju. Ali i od brekinje i od drena. "Za frule su potrebna tvrda, žilava drva koja daju lepu akustiku, koja su rezonantna", pojašnjava te dodaje kako godišnje izradi najmanje sto frula

"Napravim ih onoliko koliko imam vremena. Ovo mi je hobi i spajam prijatno s korisnim. Kada imam slobodnog vremena, pravim frule. Sam pripremam drvo čije sušenje traje četiri godine, da bi se dobila prava tvrdoća. Za jednu dobru frulu treba mi najmanje 12 sati, ako ide sve kako treba. Dakle, do dva dana za jednu dobru frulu."

Za izradu dobre frule potrebno je dva dana (Foto: Facebook/Štimovane frule)

Frula je u Bosni i Hercegovini prisutna vekovima. Salkanović kaže kako pisani podaci sežu u rani 15. vek, ali se frula i puno pre toga svirala. "Pisani podaci se nalaze u Dubrovačkom arhivu. Pre nekoliko godina tim profesora iz Sarajeva istraživao je arhiv u Dubrovniku i pronašli su podatak da se frula prvi put na ovim prostorima spominje 1410. godine. Tadašnji Herceg Stjepan Kosača imao je svoj frulački orkestar koji je nastupao u Dubrovniku, u čast sv. Vlaha."

Safet Sajo Salkanović čuva frulu od izumiranja 

A ko su danas, šesto i više godina kasnije kupci Sajinih frula. Kaže da u BiH i Hrvatskoj ima nešto frulaša, ali vrlo malo. "Frula kao instrument izumire. Pokušavam oživeti tu tradiciju. Sreća, još se dosta svira u Srbiji, ali javlja se nešto više zainteresovanih u Bosni i u Hrvatskoj koji uzimaju frule za individualno sviranje. Ima i profesionalaca koji sviraju u orkestrima, potrebno im je za izvođenje duhovne muzike. U Srbiji se dosta svira, oni su to dosta popularizovali, održavaju sabore. Mada, i oni se bore da održe tu vrstu tradicije", kaže Salkanović. 

Osim na sajmovima, Salkanovićeve se frule mogu naći, naravno, i na internetu. Na Fejsbuk stranici Štimovane frule - Safet Sajo Salkanović, možete naručiti frulu kakva vas zanima - bilo da je tvrđa, frula za pesmu, mekša ili laganija u dve i više oktava, zavisno od vrste muzike koju svirate. 

Ili je možda želite imati kao podsetnik na neke lepše dane i porodičnu tradiciju. 


Tagovi

Graditelj frula Frula Safet Sajo Salkanović Tradicija Šljiva požegača


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]