Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paunova
  • 08.08.2018. 18:15

Salaš Noćajski krase paunovi

Dragan Lukić, u mačvanskom selu Salaš Noćajski, uzgaja jednu od najlepših ptica na svetu.

Foto: Pixabay / PeterKraayvanger
  • 1.174
  • 41
  • 0

Paun je za mnoge jedna od najlepših ptica na svetu, koja pripada porodici fazana. Upravo u njenom raskošu uživa porodica Dragana Lukića, u mačvanskom selu Salaš Noćajski. Oni su odgajivači ovih ukrasnih ptica, a posao, kažu nije lak.

"Sve je krenulo pre 12 godina, iz ljubavi, iz hobija, ali je u poslednjih pet godina to postao biznis. Radim to ozbiljno, profesionalno, ležem, proizvodim. Nisam od brokera koji kupe, pa preprodaju. Uključio sam i porodicu u posao, a zarade ima. Ljubav prema ovim pticama je tolika, da ću se ovim baviti dok sam živ", poručuje Lukić za RTV.

Pile se izleže nakon 28 dana

Počeo je sa indijskim, plavim paunom, koji je široko rasprostranjen. Potom je, ukrštanjem, dobio bele, crnokrile i ostale, a za njega su najlepši zeleni imperatori. Kaže, pojavili su se i bronzani, opal i crveni paunovi, ali njih u Srbiji još nema. Odgajiti pauna je složen posao, a u uslovima koje ima Dragan, oplodna jaja postaje veština.

Paun
Ljubav prema ovim pticama je najvažnija, kaže Dragan (Foto: Facebook / Pauni - Salas Nocajski)

"To je specifična ptica, a ko želi da se bavi uzgojem, videće i lepe i loše stvari. Tokom marta paunovi se šepure i počinje oplodnja. Ženka snese od pet do sedam jaja. Kada su u zatvorenom, na jednog mužjaka idu dve ili tri ženke. Ležanje na jajima je zadatak ćurke, koja je najbolji inkubator, a inkubacija traje 28 dana", kaže za Dobru zemlju ovaj odgajivač i napominje da paun ne voli da bude sam, jer tada može da se desi da odleti. 

Rekordna 2017. godina

Trenutno ima 90 paunova, a 2017. godinu smatra rekordnom, jer je izlegao više od stotinu paunova. Odrasli mužjak može da dostigne i do dva metra dužine i visinu preko 80 cm. Ono što je svakako najlepše kod ove ptice jeste raskošan i graciozan rep, živopisnih boja. Dragan neće odustati od paunova, ali želja mu je da im priključi i druge vrste.

"Želja mi je da uvezem i dve vrste fazana. Ona za koju sam se odlučio je eliot, koji je malo zastupljen u Srbiji. To je jako lepa ptica, laka u oplodnji, a mladi lepo opstaju i lepo se odgajaju, Videću koja će biti druga vrsta", kaže Dragan. 


Tagovi

Paun Fazan Salaš Noćajski Dragan Lukić Plabi paun Zeleni imperator


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)