Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bački Petrovac
  • 22.07.2018. 13:00

Sapuni i kreme koji na prirodu mirišu

Uz malo truda, veštine i znanja, Marija Katona, iz Bačkog Petrovca, pravi sapune od prirodnih sastojaka. Iz svoje prostrane bašte, ona, takođe, uzima lekovito i začinsko bilje od kojeg pravi različite kreme i tinkture.

Foto: Rada Milišić
  • 653
  • 28
  • 0

Uz malo truda, veštine i znanja, Marija Katona, iz Bačkog Petrovca, pravi sapune od prirodnih sastojaka. Iz svoje prostrane bašte, ona, takođe, uzima lekovito i začinsko bilje od kojeg pravi različite kreme i tinkture.

Nekada luksuzna roba, sapuni su vremenom postali svakodnevna potreba. Velika industrijska prozvodnja učinila je da danas u svakoj prodavnici možemo da biramo sapune, šampone i kreme. Kako se u poslednje vreme sve više govori o zdravom životu, potrošači se neretko odlučuju za zdravu hranu, ali raste i interesovanje za preparate za higijenu izrađena od prirodnih sastojaka. Takve sapune, već nekoliko godina, Marija Katona, sa puno ljubavi i pažnje, ručno pravi, a svi oni su na bazi najkvalitetnijih, prirodnih ulja, uz dodatke lekovitog i aromatičnog bilja, pa zaro neodoljivo mirišu na kokos, mentu, ruzmarin, itd.

Sapuni, kreme, tinkture

Marija ima veliku baštu u kojoj gaji različito začinsko i lekovito bilje, ali i dobru volju i veštinu da gavez, neven ili kesten ubere, osuši i upotrebi za izrapdu sapuna, krema i tinktura. Kako tvrdi, sve je počelo pre 5 godina kada se prikjlučila Centru za unapređenje znanja u ruralnom turizmu u Bačkom Petrovcu.

"Ovaj centar je nastao kao projekat Evopske unije, a partneri su bili opštine Bački Petrovac i Vukovar, gde su se i odvijale pojedine radionice. Ja sam se zinteresovala za pravljenje sapuna, pletenje korpi i ribarskih mreža, te sam nakon završene obuke dobila sertifikat. Naučila sam mnogo ali sam se opredelila da kod kuće u slobodno vreme pravim domaće sapune od prirodnih sastojaka", objašnjava Marija.

Marija Katona

Za dobar sapun neophodni kvalitetni sastojci

Marija Katona kaže, da sada, dok teku mirni penzionerski dani, radi ono što voli, pravi sapune, uzgaja i sakuplja lekovito bilje, pa od njega pravi različite kreme, ulja i tinkture.

"Sapun se može napraviti hladnim i toplim postupkom. Ja sam se opredelila za kuvane sapune koji se mogu koristiti nakon nekoliko dana, za razliku od hladno pravljenih sapuna koji moraju da "dozrevaju" oko 6 nedelja. Koristim najkvalitetnija ulja, maslinovo, kokosovo i palmino jer samo proverena i dobra ulja garantuju kvalitet sapuna", naglašava Marija.

Lekovito bilje sapunima daje posebnu draž

Ona napominje da za izradu koristi mešavinu ulja koja se zagrevaju i povremeno mešaju do određene gustine, te se u njih dodaju male količine eteričnih ulja i macerati koji se dobijaju potapnjem lekovitog bilja u ulje, a koji sapunima daju posebnu draž.

"Ja koristim između ostalog, mentu, lavandu, smilje, jasmin, a mogu se dodati i latice ruža. Takođe, odlični sapuni mogu se napraviti dodavanjem kozijeg mleka ili kukuruznog griza. Masu nakon kuvanja treba izliti u kalupe, a kada se stegne sapuni se suše nekoliko dana i nakon toga mogu da se koriste", dodaje Marija Katona.

Krema i tinkture - sve isključivo na prirodnoj bazi

Sve sastojke uzima isključivo iz prirode

Naša sagovornica napominje da su za dobru strukturu sapuna, osim kvalitetnih ulja, koja nabavlja iz Grčke, neohodna i preciznost s obzirom na to da svi sastojci moraju biti izmereni, kako ističe, na gram. Da sve uzima sve iz prirode gospođa Katona nam je potvrdila pokazujući gavez, lekovitu biljku od koje pravi tinkture potapajući koren u alkohol i kreme nastale sintezom svinjske masti, korena ove biljke i pčelinjeg voska. U njenoj prostranoj bašti rastu i dve vrste šafrana, koga kako napominje nije teško uzgajati jer voli sunce i vodu, ali ga je teško brati i uvek su u pitanju male količine.

"Polako se menjaju navike i svi se lagano vraćamo prirod. Moja velika bašta puna je cveća i lekovitog i začinskog bilja a moj hobi mi pričinjava veliko zadovoljstvo", zaključuje Marija, koja često obilazi manifestacije gde ima priliku da zainteresovanim posetiocima pokaže i znalački objasni šta nam to priroda nesebično daje.


Tagovi

Sapuni Kreme Tinkture Marija Katona Bački Petrovac Ručna izrada Stari zanati Priroda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao