Nakon praznika treba organizam dovesti u red jer, ko će inače ispuniti sve one novogodišnje odluke?
Pečenje, ruska salata, sarma, kolači, alkohol... sigurno ima još nešto što ste pojeli i popili ovih dana slaveći Novu godinu. A treba pojesti i popiti i ostatke. Nakon ovakvog tretmana organizma, treba ga pokušati vratiti na fabrička podešavanja.
Postoje razni čajevi za čišćenje organizma, post samo uz sokove od sveže ceđenog voća, razne kombinacije namirnica, no ono najzdravije nam je na dohvat ruke. Upravo u ovo doba godine rastu neke od najzdravijih vrsta povrća. Bogata su hranljivim materijama, vlaknima i antioksidansima - svime onime što čisti organizam i vraća iz mrtvih.
Ovo tamno zeleno lisnato povrće je bogato antioksidansima i vlaknima. Pomaže u detoksikaciji organizma i podstiče probavu. Odlično je u varivima, supama, na tiganj sa malo maslinovog ulja, ali i u smutijima.
Iako nije zelena, mora biti na ovom spisku jer ima visok sadržaj antioksidansa, vlakana i vitamina C što je čini odličnom za čišćenje organizma. Podstiče rad jetre i regeneriše je. Može se jesti sirova na salatu, isceđena u sok, ali i kuvana, ukiseljena. List ne bacajte, i on je jestiv.
Ova biljka pomaže u podsticanju proizvodnje žuči, a onda i zdravlja jetre, pomažući u probavi i eliminaciji toksina. U ovu svrhu ih je najbolje jesti samo skuvane sa prelivom od maslinovog ulja, belog luka i začina.
Bogat je hranljivim materijama, ali i diuretičkim svojstvima, što znači da podstiče izbacivanje vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Zato ga je najbolje jesti na salatu - i koren i list. Malo limuna i maslinovog ulja će biti sasvim dovoljno da vas zasiti.
Ova samonikla biljka takođe ima diuretička svojstva i pomaže u pročišćavanju jetre i bubrega. Budući da raste i zimi, može se jesti svež, na salatu ili u smutiju. Pomoći će i čaj od korena maslačka.
Tamnozeleno lisnato povrće sa visokim udelom vlakana, podstiče probavu i podržava zdravlje probavnog sistema. Sve ovo će pomoći u izbacivanju nakupljenog otrova u telu. Najbolje ga jesti kao salatu.
Bilo da je crveni, beli ili kovrdžavi kineski, kupus je takođe bogat antioksidansima i vlaknima što podstiče detoksikaciju organizma. Posebno je poznata čarobna supa od kupusa koja se pravi upravo u ovakvim prilikama. Najčarobnije je to što se lako priprema - tako da u lonac vode stavite kupus, šargarepu, peršun, celer, luk i začine te kuvate 40 minuta. S ovom količinom ćete se moći čistiti danima.
Srećno!
Tagovi
Autorka