Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čičoka
  • 02.12.2023. 07:30

Sedam zanimljivosti o čičoki

Uzgoj čičoke je vrlo jednostavan, ali vredi je imati u bašti. Pročitajte zašto.

Foto: Depositphotos/ahundov
  • 147
  • 9
  • 0

Vreme je u godini kada se iz zemlje vadi čičoka poznata i kao jerusalimska artičoka, divlji ili slatki krompir i drugo. Njen je uzgoj vrlo jednostavan, a otporna je na bolesti i štetočine. Vrlo je invazivna pa treba paziti gde je posaditi jer istiskuje ostale biljke. Sadi se u jesen i proleće. 

Lekovita čičoka: Kada se sadi, a kako se čuva?

Evo zanimljivosti o čičoki 

1. Vrsta je suncokreta i dolazi iz Severne Amerike gde su je uzgajali Indijanci pre dolaska Evropljana.
2. Krtole sadrže inulin zbog čega je pogodna u ishrani dijabetičara. Pored toga, inulin podstiče rast korisnih bakterija u crevima. 
3. Može da se jede s korom, ali tada ima zemljani ukus. Oguljena je slatkastog ukusa koji podseća na lešnik i artičoku. 
4. Konzumira se sveža kao grickalica, na salatu, ali i termički obrađena u supama, kuvana kao prilog, pečena te ukišeljena, najbolje fermentacijom.
5. U SAD-u se od krtole čičoke priprema dijetalna zamena za kafu, slična cikoriji, a u Nemačkoj za proizvodnju likera pod nazivom Topinambur. 
6. Jestivi su i mladi listovi te latice njenih cvetova. 
7. Silaža stabljika i listova može da se koristi u ishrani stoke. 

Kako vi konzumirate čičoku, pišite nam u komentaru ispod teksta


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati... Više [+]

Tagovi

Uzgoj čičoke Čičoka Zanimljivosti o čičoki Inulin Pečena čičoka Ukus čičoke Sveža čičoka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravi je trenutak da se kuva slanutak ;D