Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slama
  • 07.01.2018. 15:00

Slamarstvo - fina umetnost

Ivana Dulić iz Subotice kaže da je za ovaj posao potrebna praksa, strpljenje i preciznosti, ali i jako kvalitetan materijal.

Foto: nobutz / Pixabay
  • 252
  • 29
  • 0

Ivana Dulić iz Subotice koristi slamu kako bi pravila prava umetnička dela. Ona je ovu veštinu nasledila od majke Matije. Svoja iskustva iz slamarstva čak je pretočila u knjigu "Od njive do umetnosti". Svoje radove izlaže ravnopravno sa slikarima.

"Slama oslikava ravnicu koja čini život ovog podneblja, veru, kulturu, običaje, istoriju, tradiciju, zajedništvo porodice i nadu za bolje sutra, a uzdiže se i u beskrajne visine umetnosti. Svoje stvaralaštvo sam posvetila ispitivanju i proučavanju slame, čuvanju individualnosti u radovima koji do sada nisu viđeni, odnosno još nisu osmišljeni, urađeni i prezentovani", rekla je Ivana za Dnevnik.

Tehnika sečene, pletene slame

Objašnjava da se tehnikom sečene, pletene slame mogu raditi i najfiniji radovi, a to, napominje, nije moguće tehnikom koju uglavnom primenjuju drugi slamari.

"Uspevam da od slame ispreplićem milimetarske pletenice, dok su kod ostalih one od pune slame, grublje i veće. Radim veoma precizne radove, čak sam uspela da slamom dočaram tehniku belog veza sa svim mustrama, koji se inače radi na platnu", objašnjava Dulićeva.

Ističe da je za ovaj posao potrebna praksa, strpljenje i preciznosti, ali i jako kvalitetan materijal. Slama se za ovu svrhu kosi desetak dana pre kombajniranja.

Foto: nobutz / Pixabay


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Ivana Dulić Subotica Slama Slamarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.