Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hobi kao posao
  • 16.12.2017. 10:30

Slavski ukrasi za lepšu trpezu

Kako bi spojila lepo i korisno, Jovana Varnica iz Obrenovca bavi se pravljenjem ukrasa, kako za slave, tako i za ostale vrste svečanosti.

Foto: Perce Dizajn / Facebook
  • 3.791
  • 76
  • 0

Na pitanje - kako da hobi postane unosan posao, dgovor može da da Jovana Varnica iz Obrenovca, koja je kao inženjer hortikulture. Svoje sklonosti, talenat i stečeno znanje primenila na pravljenje slavskih dekoracija, a vremenom je, osim za svoju porodicu, ove ukrase pravila i za druge i uspela da unovči svoj hobi.

"Moja majka i ja smo želele da prinovimo nešto za našu krsnu slavu. Najpre smo krenuli od prstenčića za salvete, to nam se dopalo, pa smo želeli da sličnu ideju prenesemo i na svećnjake. Najpre sam uradila ukras za svećnjak za našu porodicu, potom za drugarice, zatim smo na društvenim mrežama otvoirli profil i tako smo došli do toga da moj hobi donekle postane i moj posao. Sticajem okolnosti, ne radim u svojoj struci, ali kroz hobi uspevam da nadomestim i jedan deo mog posla", ističe Jovana.

Ideja na pretek

Jovana se pravljenjem ove vrste dekoracija bavi već godinu dana. Za to vreme, kako kaže, mnogo toga se izmenilo i proširilo, a i ideja nikad ne manjka:

"Najpre sam pravila klasične spirale, potom duple spirale ukrase, zatim smo prinovili lopte, asimetrčne ukrase, kao i prstenčiće za ostale vidove proslava. Neke od ideja su moje, a neke ideje smo dobili i od kupaca, koji su naručivali ukrase".

Ukrasi za slavsku sveću

Ukrasi stižu sve do Niša

Za izradu slavskih ukrasa, Jovana koristi najrazličitije vrste materijala, koji su veoma dostupni i pristupačni, poput gotovih cvetića, žice, plastike, cirkona. Sezona slava je u punom jeku, te Jovana ima pune ruke posla. Svaka domaćica želi da njena slavska trpeza bude besprekorna, a ovi dekorativni detalji svakako tome doprinose.

"Cvetiće smo u Srbiji slali najdalje do Niša, a od ljudi iz Beograda imamo najviše porudžbina. Dešavalo se da porudžbine budu i sa teritorije Obrenovca, što nam omogućava lakšu isporuku. Ukrase takođe prodajem i u crkvenoj prodavnici u obrenovačkoj crkvi. Sve što kupci zamisle ili predlože, mi se trudimo da to i ostvarimo", zaključuje Jovana Varnica.

Jovani je svakako od pomoći bilo i znanje stečeno na fakultetu, kao i urođena kreativnost. Pored slava, ova kreativna mlada dama se uveliko priprema i za predstojeće božićne i novogodišnje praznike, kada će prezentovati neke nove ideje i radove.

Foto: Perce Dizajn / Facebook


Foto prilog


Tagovi

Slava Slavski ukrasi Hobi Posao Slavski kolač Krsna slava Obrenovac Jovana Varnica


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.