Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korpar
  • 09.11.2017. 18:00

Sonta: Korparstvo dugo 60 godina

Pletenje korpi od pruća izumire, ali još postoje oni koji čuvaju ovaj zanat od zaborava.

Foto: Duncan Parkes / Flickr
  • 925
  • 221
  • 0

Korparstvom se bavi sve manje ljudi, a jedan od onih koji još uvek održava u životu ovaj zanat je Ivan Miličić, koji ima 82 godine i živi u Sonti. On je korpar duže od šest decenija.

Ima svoju radionicu, a pošto je ostao jedini, od nekadašnjih 60 korpara, porudžbine stižu iz okolnih gradova, Apatina i Sombora, ali i iz Novog Sada.

"Radim po nekoliko sati, svaki dan. Na primer, za korpu kukuruza mi treba tri sata. Nekada sam ih pravio i nekoliko za dan, ali se danas sve manje koriste. Kada pletem balone za vino, ne stajem dok ne budu gotovi, jer pruće ne sme da se osuši", kaže za RTV Miličić.

Osim pomenutih korpi i balona, ovaj korpar plete i ukrasne flaše. Njegovi radovi mogu da se nađu i u susednim džavama, Hrvatskoj i Mađarskoj, ali i u Kanadi. Nekada su bile tražene i korpe za živinu.

"U te korpe su se zatvarali pilići. Imali su hranu i vodu, mogli su da uđu i da izađu, a kokoška koja ih je vodila, nije mogla unutra", objašnjava Ivan.

Foto: Duncan Parkes / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Ivan Miličić Sonta Korpe Korpa Pletenje pruća Ukrasne flaše Korpe za živinu


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]