Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža drveta
  • 16.01.2023. 18:00

Šta može da posluži kao prostirka za krave, a baca se?

Božićno drveće se može iskoristiti na mnogobrojne načine, a jedan stočar ih koristi kao prostirku za krave

Foto: Printscreen
  • 111
  • 14
  • 0

Alternativne ideje u poljoprivrednoj proizvodnji sve više zaokupljaju farmere. Jedan od njih je i uzgajivač mlečnih krava Piter Kunstra iz Holandije koji već petu godinu skuplja božićne jelke iz svog okruženja i koristi ih kao prostirku za životinje, izveštava Nieuweoogst

Pomoću mašina za seckanje grana, usitnjava ih, a dobijeni materijal stavlja pod svoje holštajn krave.

Zauzvrat kanta komposta

Ovaj farmer kaže da je bolje iskoristiti vrednost koje ovo drvo ima za povećanje biodiverziteta poljoprivrednog zemljišta nego da ga spali i dodaje kako ljudi mogu da dobiju svoje božićno drvo nazad nakon godinu dana u obliku kante komposta. Tako je krug zatvoren.

"Sve se mora vratiti", kaže Kunstra, a jedino na šta upozorava je da pre nego što ga bace, s njega skinu sve ukrase. 

Kako ga još koristiti?

Jedna od najrasprostranjenijih načina zbrinjavanja božićnog drveća je kompostiranje. Ono se dobro usitni i meša s drugim komponentama. Na kraju se dobije odličan kompost.

Stabla mogu da se postave u dvorištima kako bi služila kao sklonište za ptice. Još ako na njih okačimo hranilice, kriške jabuka, slanine i slično, postaće im veoma privlačna.

Grane možemo iskoristiti u bašti za prekrivanje staza kako ne bismo hodali po blatu. Mogu biti i malč za gredice ili oko vrsta koje vole kiselo zemljište, poput borovnica.

Kada drvo ubacimo u ribnjak, male ribe će dobiti idealno sklonište da se sakriju od predatora. Osim toga, ono se može iskoristiti da spreči eroziju obale.


Tagovi

Reciklaža drveta Kako iskoristiti Drvce u kompost Kompostiranje borovine Božićno drvo Prostirka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]