Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervisanje voća
  • 15.06.2022. 07:30

Šta raditi sa viškom trešanja? Donosimo savete i recepte

Ove godine trešnje su dobro rodile. Šta ne pojedemo sveže, možemo zamrzavati ili sušiti, napraviti slatke zimske delikatese poput umaka, džema ili kompota.

Foto: Vedran Stapić
  • 549
  • 45
  • 0

Kako bi tokom godine mogli da uživaju u ukusu plodova trešnje možemo ih konzervisati na različite načine. Najčešće se od njih prave sokovi, marmelade, džemovi, ali i likeri, kompoti, slatko. Možemo ih takođe zamrzavati ili sušiti.

Konzervišu se jednostavno, ali to zahteva vreme i strpljenje. Za pripremu se koriste zreli plodovi koji su čvrsti, ne smeju da budu zgnječeni i oštećeni. Marmelade, sokove, kompote i džemove možemo pripremati bez konzervansa i šećera.

Priprema počinje već u voćnjaku. Beru se zreli, čvrsti plodovi, bez oštećenja. Berbu je najbolje obaviti u jutarnjim satima dok je omotač trešnje najjači. Prilikom berbe potrebno je odstraniti sve nečistoće (listove, grančice, peteljke), jer tako smanjujemo manipulaciju plodova.

Berite zdrave, čvrste plodove (Foto: V. Stapić)

Trikovi za zamrzavanje i sušenje

Kada operemo plodove potrebno ih je prosušiti u tankom sloju na krpi ili papirnom ubrusu.

Možemo ih zamrzavati sa ili bez koštica koje usled dugog čuvanja počinju da izlučuju cijanovodoničnu kiselinu što može negativno da deluje na ljudske probavne organe. Plodovi bez koštica mogu se duže čuvati zamrznuti, a koristimo ih za izradu kompota, knedli, kolača. U prvih pola godine ovako zamrznuti će potpuno sačuvati vitamine, ali će oni sa košticom sačuvati više soka.

Prvih pet sati zamrzavanje se obavlja u tankom sloju, a zatim se poluzamrznuti plodovi pakuju u kesice ili posude. Ovo će sprečiti njihovo gnječenje.

Kako pasterizovati zimnicu - saveti o pravilnoj preradi voća i povrća

Sušenje se obavlja u električnim sušarama ili kućnim dehidratorima. Nekoliko sati trešnje se izlažu temperaturi od 60ºC, a zatim se temperatura povećava za dodatnih 20ºC. Najbolje je proces sušenja započeti u jutarnjim satima kako bi sve završili do kraja dana. Čuva se u platnenoj ili papirnoj kesici, staklenoj posudi.

Može se obaviti i u rerni na temperaturi od 50ºC uz otvorena vrata i traje nekoliko sati.

Sos od trešanja

Za pripremu ovog sosa potrebno je: jedan kilogram trešanja, 350 gr šećera, dva grama želatina i 12 gr limuntusa. Plodovi se operu, uklone se peteljke, ostave da se dobro prosuše, a zatim im se izvade koštice. Tako očišćene se samelju, doda im se limuntus i ostave da odstoje.

Sledećeg dana se obavi pasiranje, a dobijenom pireu se doda 150 gr šećer i dva grama želatina u prahu. Sve se dobro izmeša i kuva sledećih 15 minuta. Vreli sadržaj se sipa u sterilisane tegle, ostavite da se prohladi. Površinu posuti preostalim šećerom i dobro zatvoriti poklopcem.

Sos ne treba dugo kuvati (Foto: Depositphotos/sherisD)

Džem od trešanja sa bademom

Biće vam potrebno: jedan kilogram trešanja, jedan kilogram šećera, 10 grama želatina u prahu, dva limuna, 50 grama oljuštenih, seckanih badema i pet kašika trešnjevače.

Oprane trešnje ostavite da se ocede i uklonite im peteljke i koštice. Šećer izmešajte sa želatinom i limunovim sokom i sve sedinite sa trešnjama. Opteretite tanjirom i ostavite da odstoji preko noći.

Sledećeg dana na zagrejanu ploču stavite šerpu sa sadržajem kako bi brzo proključao i ostavite da ključa najviše četiri minuta. Dodaje se badem i trešnjevača i sve promeša. Vreli džem sipamo u tegle i odmah dobro zatvorimo poklopcem.

Kompot od trešanja

Pripremite dva kilograma očišćenih i otkoštenih trešanja, četiri kašike šećera i vodu. U tegle stavimo trešnje, dodamo šećera po želji i prelijemo vodom. Dobro se zatvori metalnim poklopcem i stavi u hladnu rernu koju uključimo na 90ºC sa oba grejača i ostavimo 90 minuta.

Kako napraviti ukusan kompot - saveti i trikovi

Posle toga rernu isključimo, a tegle ostavimo da se polagano hlade.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Kompot od trešanja Džem od trešanja Zimnica Trešnja i badem Sos od trešanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.