Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hugelkultur uzgoj
  • 22.03.2020. 18:00

Šta su "Hugelkultur" bankovi i kako ih napraviti?

Ovaj prirodni oblik vrtlarstva postao je popularan zbog svog prilagođavanja prirodi, male potrebe za održavanjem i opšteg pristupa permakulturnom baštovanstvu.

Foto: Facebook/Udruga Ospera
  • 715
  • 35
  • 0

"Hugelkultur" u slobodnom prevodu s nemačkog jezika bi značilo kultivirano brdo, a što najbolje opisuje i izgled takvog uzgoja. Ovo je stoletna metoda uzgoja na povišenim bankovima koja je nastala na zapadu, a usvojili su je ljubitelji premakulture i vlasnici problematičnih terena i zemljišta. 

Odličan je način za sakupljanje i recikliranje svih drvenastih materijala i organskog otpada oko bašte. Ovaj prirodni oblik vrtlarstva postao je popularan zbog svog prilagođavanja prirodi, male potrebe za održavanjem i opšteg pristupa permakulturnom baštovanstvu.

Tri su osnovna sastojka za izgradnju - drvo, zemlja i malč

Koristeći drvo zajedno s drugim prirodnim materijalima, ovi bankovi posebno su korisni za one koji žive u šumovitim predelima ili njihovoj blizini. Za ovaj uzgoj potrebna su tri osnovna sastojka kako bi se stvorilo plodno okruženje za vrtlarstvo, a to su: drvo, zemlja i malč.  

Prvi korak u izgradnji je kopanje kanala. Treba iskopati jarak dubine oko 30 cm, a širina i dužina nisu bitne. Sve zavisi od  želje i mogućnosti, ali treba imati na umu količinu materijala koja će se morati dodati kako bi se postigla odgovarajuća visina. Preporučuju se što strmiji bankovi jer imaju veću površinu za sadnju i smanjuju zbijanje tla te nagib između 65 i 80°.

Kako napraviti gredicu bez kopanja?

Drugi i najvažniji deo je dodavanje drvenih materijala poput krupnog granja, komada drveta ili manjih trupaca radi formiranja jezgra banka. Nakon toga na njih se dodaju organski materijali poput pokošene trave, lišća, slame, stajnjaka, malča, čak i kartona, a to bi trebalo biti nagomilano od četiri do šest centimetra iznad granja. Na kraju se na sve doda kompost ili kvalitetnija zemlja.  

Prve se godine preporučuje saditi zahtevnije biljke

Na uzdignutim gredicama se može uzgajati širok spektar kultura. U prvoj godini se preporuča saditi i sejati zahtevnije kulture, prema hranivima, kao što su bundeve, krastavci, kupus, paradajz, kukuruz, celer ili krompir. Nakon njih, na gredice se seju manje zahtevne kulture poput pasulja, graška ili jagoda.

Na brdo se preporučuje sejati i crvena detelina kako bi poboljšala količinu azota u tlu.

Čuva vodu, povećava uzgojnu površinu i poboljšava zemljište

Kako piše gardensall, "hugelkultur" uzgoj čuva vodu, povećava površinu za uzgoj i poboljšava uzgojnu masu, a samim tim i prinos uspeva svake godine.

Prednosti ove bašte su mnogobrojne. Jedna od njih je i to da nema komplikovane mehanizovane obrade tla već se ona obavlja ručnim alatima što ovakav način proizvodnje čini isplativijim. Takođe, bolje je zadržavanje vlage pa je i zalivanje ređe, a u nekim klimatskim uslovima zalivanje nije uopšte potrebno. Dobro zadržava temperaturu i plodnost, a gubici hranjivih materija su svedeni na minimum. Ovaj način uzgoja je značajan i po tome što se povećava proizvodna površina što je značajno u povrtarstvu i proizvodnji lekovitog bilja.


Tagovi

Hugelkultur uzgoj Banovi Permakultura Povrće Lekovito bilje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao