Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana zimi
  • 27.12.2023. 07:30

TOP 5 domaćih namirnica koje greju organizam

Naši stari su dobro znali koja hrana greje organizam, samo zato jer su se vodili sezonom. Koje namirnice jesti zimi?

Foto: Depositphotos/tRufelka
  • 140
  • 15
  • 0

Sigurno ste se barem jednom dobro oznojili jedući ljutu papriku, svežu ili pak u čobancu. Ali, postoji još niz drugog povrća koje raste u našem podneblju te druge hrane čija konzumacija takođe greje ljudski organizam. 

Šta je termogeneza?

Dakle, hrana može uticati na toplotu tela na nekoliko načina, posebno kroz termički učinak koji se odnosi na energetsku vrednost hrane koja se koristi za metabolizam, stvarajući toplotu u telu. Takođe, određeni sastojci mogu imati svojstva koja podstiču cirkulaciju ili proizvodnju toplote u telu.

Reč je o procesu proizvodnje toplote unutar tela koji se zove termogeneza. Osim unosom hrane kada se hranljivih materija pretvaraju u energiju, pri čemu se oslobađa toplota kao nusprodukt, telo može pokrenuti termogenezu kada smo izloženi hladnoći, kako bi održalo normalnu telesnu temperaturu. Ona se može pokrenuti i fizičkom aktivnosti. 

Hrana koja "greje organizam" obično ima visok termički učinak ili sadrži hranljive materije koje podstiču termogenezu, stvaranje toplote u telu. Naši stari su samo takvu konzumirali ne zato jer su znali njene dobrobiti nego jer su se vodili sezonom, jeli su ono što su u tom trenutku imali na raspolaganju. 

Neki primeri za koje se smatra da podstiču toplotu u telu su kombinacija proteina poput mesa, ribe, pasulja te vlakana iz povrća i mahunarki. Dakle, proteini zahtevaju više energije za probavu, a vlakna poboljšavaju probavu i apsorpciju hranljivih materija. Dakle, sarma, varivo od pasulja sa kiselim kupusom, supa od bundeve i slično, prava su zimska jela. 

TOP 5 vrsta hrane koja greju organizam

Evo pet primera hrane koja će vam pomoći da se zagrejete u ovim zimskim danima: 

1. Crni i beli luk podstiču cirkulaciju krvi, bilo da ih jedete sveže ili terminčki obrađene u pečenim ili kuvanim jelima. Osim toga, imaju antiinflamatorno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno delovanje. Jačaju imunitet i odlična su pomoć kod prehlada. 

2. Povrće kao što su rotkvice, crna, bela i daikon rotkva, cvekla, kupus, keleraba, krompir i tikve takođe se povezuju sa podsticanjem cirkulacije. Bogati su hranljivim materijama i vlaknima koja mogu doprineti osećaju toplote u telu. Možete ih jesti na salatu, u varivima, pečene ili ukiseljene. 

3. Mahunarke, dakle grašak, pasulj, slanutak, sočivo izvrnsi su izvori proteina i ugljenohidrata i imaju veliku energetsku vrednost.

4. Med i suvo voće poput smokava, suvih šljiva ili kajsija imaju visok sadržaj šećera i prirodnih hranljivih materija koje mogu doprineti energiji i toplote u telu.

5. U zimskim jelima koristite nešto više začinske paprike, posebno ljute i(li) bibera te ruzmarina koji može imati blaga termogena svojstva. Dodavanje začina može podstaknuti cirkulaciju krvi i povećati metabolizam, što može rezultirati osećajem toplote u telu. 


Tagovi

TOP 5 Termogeneza Sezonska hrana Domaća hrana Hrana koja greje Ishrana zimi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.