Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje praziluka
  • 07.11.2023. 07:30

TOP 5 načina čuvanja praziluka tokom zime

Konzumacija ovog povrća poboljšava imunitet. Kako sve možete da ga sačuvate tokom zime, čitajte u tekstu.

Foto: Depositphotos/stock_photographyfirm
  • 11.613
  • 622
  • 0

Praziluk je izuzetno povrće bogato vitaminima i ima nizak sadržaj kalorija. Tokom skladištenja sadržaj vitamina C se povećava.

Konzumacija ovog povrća poboljšava imunitet.

Pazite na listove i korenje

Prilikom vađenja pazi se da se ne oštete lukovice i da se unutrašnjost listova ne zaprlja zemljom. Listovi se seku na visinu oko 25 cm, jer se tako smanjuje gubitak vlage iz praziluka.

Korenje se skraćuje na dužinu od dva centimetra.

Za period zime možemo da ga čuvamo na razne načine.

5 načina čuvanja 

1. Na duži period u svežem stanju se čuva zakopan u plastenicima ili u posudama s peskom u podrumu. Kraći vremenski period se čuvaju na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

2. Možete da ga i sušite, a tada ga je potrebno oprati i seći. Suši se u tankom sloju u pećima na temperaturi oko 50ºC oko dva sata. Čuva se u staklenim ili keramičkim posudama prekrivenim gazom. Ovako osušen najbolje sačuva svoj ukus. Može da se koristi za pripremu sopstvenih kombinacija začina ili pomešati sa solju.

3. Stariji, zeleni listovi se uglavom bacaju, ali od njih može da se napravi prah koji se koristi u pripremanju brojnih jela. Posle pranja isecite ih na komade manje dužine, oko 10 cm. Sušenje se obavlja u dehidratoru, a temperatura ne treba da prelazi 50ºC.

Ako to radimo u rerni, temperatura treba da je najniža koju možemo da podesimo. Komadi listova se poređaju na pleh koji smo obložili papirom za pečenje. Proces traje nekoliko sati, povremeno je potrebno okrenuti listove kako bi što bolje isparila voda. Potpuno suvi listovi se lako mrve u prah kada ih rukom zgnječimo. Pomoću blendera sameljite osušen praziluk. Čuva se u teglama koje se mogu hermetički zatvoriti.

4. Kod zamrznutog potrebno je da ga očistimo, odsečemo koren, oštećeno i suvo lišće, operemo i ostavimo da se osuši od suvišne vode. Zatim ga isečemo na manje komade ili trakice i tako pripremljene stavljamo u kese za zamrzavanje u tanjem sloju, zatvorimo i stavimo u zamrzivač.

5. Odličan je i ukiseljen, a postoji bezbroj recepata za kiseljenje praziluka samog ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Za jednostavan i brz način biće vam potrebno: jedan veći komad praziluka, jedna i po šolja vinskog sirćeta, dva do tri lista lovora, šaka timijana, korica i sok od jednog limuna, kašičica morske soli i jedan veći čen belog luka.

Potrebno je kuvati sirće sa svim začinima, praziluk iseći na polovine po dužini, a zatim isecite tanke kriškice i stavite u teglu. Proključalo sirće preliti preko i dobro zatvoriti. Kada se prohladi premestimo ga u frižider.

Kako ga vi najradije čuvate, pišite nam u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Praziluk

Praziluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Praziluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm. Seme praziluka polagano niče, po... Više [+]

Tagovi

Zimnica Praziluk Sušeni praziluk Ukiseljeni praziluk Prah praziluka Zamrznuti praziluk Čuvanje praziluka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]