Osim što su ukusne, prerađevine od divljih i neprskanih jabuka su i lekovite. Evo kako da ih iskoristimo.
Jabuku, Malus domesticu, s razlogom nazivamo kraljicom voća. Njeni plodovi se koriste sveži, a možemo da ih preradimo na razne načine. Popularnosti doprinose različiti ukusi i karakteristike ploda, dostupnost tokom cele godine, lekovitost. Korišćena je u gastronomiji, ali i narodnoj medicini.
U jednom plodu srednje veličine sadržano je 95 kalorija i 86 odsto vode. Odlikuje se brojnim korisnim materijama: proteinima, ugljenim hidratima, šećerom, vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim. Imaju relativno visok sadržaj vitamina C i fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim efektom.
Zbog sadržaja šećera za dijabetičare se preporučuje jedna mala jabuka po obroku ili užini.
Pored čuvanja u svežem stanju, možemo da je preradimo na razne načine. To će da nam omogući da uživamo i tokom zime u ovom voću.
Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja i ovakav proizvod može da se koristi za pripremu čaja ili kompota koji deluju umirujuće, zagrevaju i oporavljaju organizam. Možemo da ih sušimo u sušarama, dehidratoru ili peći. Plodovi jabuke se seku na tanke kolutiće ili kriškice, ako im je namena da se koriste za čaj ili kao čips. U formi manjih komada se suše za kompot. Kod sušenja u peći temperatura treba da se kreće oko 50ºC, a vrata treba da su otvorena. Sušenje traje pet do šest sati kada su isečene u formu tankih kriškica.
Možemo da pripremimo sok od samo ove ili u kombinacijama sa drugim vrstama voća, ali i sa povrćem, kao što su cvekla i šargarepa na primer, začinskim i lekovitim biljkama. Izbor je na vama. Takođe vino i rakija jabukovača su izuzetno cenjeni zbog upotrebe u narodnoj medicini.
Sirće od jabuke, najbolje od plodova divlje, se smatra za izuzetno lekovito, a njegova priprema je jednostavna.
Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani
4. Koristi se za pripremu slatke zimnice: marmelade, želea, džemova, kompota, bilo da se pravi od same jabuke ili u kombinaciji sa drugim voćem, ali i povrćem.
5. Upotrebljava se u pripremi narodnih melema i lekova, ali i prirodne kozmetike. U ovu svrhu je najbolje koristiti plodove divljih formi ili sa neprskanih stabala.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka