Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje žena "Kruna"
  • 18.03.2017. 17:30

Tradicija je strela u budućnost

Udruženje žena "Kruna" iz Niške Banje bavi se očuvanjem etno tradicije i nacionalne kulturne baštine. Članice su aktivne u organizaciji humanitarnih akcija, kao i drugih događanja, a imaju i različite sekcije.

  • 1.868
  • 294
  • 0

Udruženje žena "Kruna" iz Niške Banje uzima 7. april 2003. godine, za dan svog osnivanja, te Blagovesti slavi kao svoju slavu. Za petnaestogodišnjicu će se potruditi da izdaju monografiju. Udruženje broji 47 članica, a njih 28 je aktivno. Među njima ima zaposlenih žena, nezaposlenih, ali i onih u penziji. Udruženje je organizator "Etno susreta" i manifestacije "Kad zamirišu jorgovani".

Gluma, pletivo i keramika

Predsednica udruženja Danijela Petković ujedno vodi i dramsku sekciju. Sa predstavom "Seoske priče iz običnog života", članice su proputovale celu Srbiju.

Suzana Arsić je pletilja, a ovu veštinu naučila je od bake. Plete sve: odevne predmete, kapice, šalove, torbice, lutkice, miljea.

"Izučila sam i japansku tehniku pletenja i heklanja igračaka - amigurumi. Sve što možete da smislite, ja od vunice mogu da ispletem", kaže Arsićeva.

Ljiljana Mitić se, kada je ostala bez posla, posvetila izradi upotrebne i dekorativne keramike. Iako samo nabrajanje svega onoga što ume da napravi izaziva divljenje, ona skromno kaže da je sve tehnike naučila sama i da su izrađeni predmeti unikati.

Udruženje "Kruna“ pomaže očuvanje starih zanata, trudi se da održi tradiciju pripreme specijaliteta nacionalne kuhinje, kao i folklornu tradiciju, ali ide i u korak sa vremenom, jer se njihove aktivnosti mogu pratiti i na njihovoj fesjbuk stranici.

Humanitarne aktivnosti udruženja

Violeta Đorđević je potpredsednica, čije je zaduženje organizacija humanitarnih akcija. Ima pune ruke posla. Svakog 8. marta članice Udruženja se druže sa korisnicima Gerontološkog centra Niš. Uz domaće specijalitete koje su pripremile, članice obavezno izvedu i kulturno - umetnički program.

"Tu je i manifestacija 'Kad zamirišu jorgovani', koja je posvećena deci. Deca tada pletu venčiće od jorgovana, pišu pesme i crtaju na temu jorgovana. Obavezan je dečiji maskenbal, a bira se i 'Mis jorgovana'. Priznati pesnici i slikari svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Škola za osnovno i srednje obrazovanje '14. oktobar' iz Niša, redovan je gost tih dana", navodi Danijela Petković.

Ona napominje i da u okviru udruženja funkcioniše podsekcija samohranih majki.

Etno susreti

Petkovićeva podseća da je manifestacija "Etno susreti" prošle godine održana po deveti put u organizaciji udruženja "Kruna" i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja i Turističke organizacije Niš. Na njoj je učestvovalo preko 100 izlagača. Blo je tu gostiju iz Makedonije, Crne Gore, Slovačke. Ovaj događaj već godinama doprinosi promociji Niške Banje i njenog turističkog potencijala.

U okviru "Folklorijade" nagrade su dodeljene najuspešnijim ansamblima. Tom prilikom su izabrane i najbrža pletilja i vezilja. Specijalnu nagradu žirija dobila je baš Suzana Arsić kao najmlađa pletilja koja se uspešno trudi da očuva ovu veštinu.

Misija udruženja žena "Kruna" je očuvanje etno tradicije i nacionalne kulturne baštine, a slogan je: "Tradicija je strela u budućnost".

Osnaživanje žena u poljoprivredi

Danijela Petković održala je februara ove godine predavanje u Svrljigu na temu "Ekonomsko i edukativno osnaživanje žena koje se bave poljoprivredom". Ovom prilikom je govorila o osnaživanju žena na selu putem udruživanja, te mogućnostima plasmana njihovih proizvoda na tržište. Ona smatra da su edukacija i prekvalifikacija ključne za finansijsko osamostaljivanje žena.

Druženje i putovanja

Na pitanje o čemu razgovaraju članice udruženja kada se sastanu, Danijela kroz smeh odgovara:

"Pričamo o porodici, deci, zdravlju. Razmenjujemo recepte, delimo savete za pripremanje zimnice. Razgovaramo o svemu".

Putovanja dovode do novih poznanstva koja doprinose razmeni iskustava, ideja. Dugogodišnje aktivnosti prate i mnogobrojna priznanja, osvojene medalje. Jedna od njih je "Zlatno turističko srce", koju im je dodelio "Sacen Internacional" - Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva.

"Zaista sam ponosna na rad svojih članica. Uspeh ne izostaje kad je sloga na delu, kada se timski radi", zaključuje Petkovićeva.

Tekst i foto: Marina Krstić


Tagovi

Niška Banja Tradicija Kultura Narodni običaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]