Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 02.11.2017. 18:00

Travnjak traži negu i u jesen

U jesen se preporučuje da se travnjaku dodaje đubrivo sa izraženim sadržajem fosfora i kalijuma (NPK 7-20-30, NPK 8-16-24), te da se redovno uklanjaju opalo lišće i polodovi, kako travnjak ne bi propadao.

Foto: Pixabay / Pexels
  • 3.572
  • 37
  • 0

Leto je bilo sušno i sa ekstremnim temperaturama, a travnjaci su na mnogim mestima stradali, iako su zalivani. Sa vlažnim vremenom i nižim temperaturama, neki travnjaci su uspeli da se povrate i regenerišu.

Iako je optimalan rok za setvu i zasnivanje novog travnjaka prekoračen, pojedini ga još zasejavaju.

Setva travnjaka

Sa kilogramom semena može se zasejati oko 50 m2. Potrebno je besprekorno pripremiti zemljište, a to podrazumeva usitnjavanje i ravnanje zemljišta. Seme se može sejati iz ruke, tada se preporučuje da se doda malo peska, da bi se što ravnomernije obavila setva. Za to postoje i razne ručne sеjačice.

Univerzalni rasipač

Nakon sеjanja potrebno je seme malo zagrnuti grabljama ili poravnati valjkom, da se ne bi zadržalo u vazdušnim džepovima, а nakon toga zalivati. Važno je da se setva obavi na vreme, da mlade biljke u zimu ulaze u fazi bokorenja.

Inače travnjak se može zasnivati i u proleće, ali je to ipak bolje obaviti u jesen.

Nega travnjaka

Da bi travnjak lepo izgledao, važno ga je redovno kositi, da ne preraste. Nekad je potrebno kositi svakih tri do osam dana. Redovno ga prihranjivati i zalivati. Za zalivanje postoje razne vrste prskalica. Pri zasnivanju travnjaka može se koristiiti i hidro-gel, koji ima osobinu da zadržava vlagu. Zalivanje je najbolje obavljati u kasnim večernjim ili u ranim jutarnjim satima.

Na tržištu su u ponudi razne formulacije namenjene za prehranu travnjaka, koje često mogu da posluže i za prehranu zelenih ukrasnih grmova tuja, čempresa i tako dalje.

Ako pojedini imaju želju da travnjak ima što tamniju boju dodaje se đubrinvo sa gvožđem, koje se takođe dodaje kad se primeti i hloroza. U jesen se preporučuju đubrivo sa izraženim sadržajem fosfora i kalijuma, kao npr. NPK 7-20-30 ili NPK 8-16-24. Takođe, u jesen je potrebno redovno uklanjanje opalog lišća i plodova sa travnjaka, kako travnjak ne bi propadao.

Vrste travnjaka

Kod većine smesa semenskih trava dominira engleski ljulj, ali ima nekih malih razlika zavisno od vrste travnjaka (sportski travnjak, travnjak u senci, travnjak sunčanih terena, univerzalni, cvetni travnjak i tako dalje).

Univerzalni travnjak ima sledeći sastav trava: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 55%, travnjak u seni čini: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 40%, livadska vasulja 5%, šumska vlasulja 3%, vlasulja ovčija 7%, sunčani travnjak (sunny) čini: vlasulja ovčija 20%, engleski ljulj 43%, vlasulja crvena 37%, sportski travnjak sadrži: engleski ljulj 50%, vlasulja crvena 45%, livadska vlasulja 5%.

Zeleni tepih

Često pojedini žele celu jednu površinu ili manji deo da zatrave sa dihondrom, čije sjme od 100 g služi za oko 10 m2. Dihondra je niska puzajuća višegodišnja biljka, koja za kratko vreme izraste u zeleni tepih. Vizuelno je lepa, otporna je na gaženje i jednostavna za održavanje. Dobro podnosi senku i jako sunce. Laka je za održavanje, jer ne zahteva košenje.

Retki formiraju i cvetni travnjak, čije seme je ređe u ponudi na tržištu. Lagano ga je održavati, jer se ne kosi često, a veoma lepo izgleda.

Održavajte svoje travnjake i uživajte u zelenilu, jer poznato je da zelena boja odmara oči.

Foto: Pixabay / Pexels


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P