• Uzdignute leje
  • 16.08.2018. 10:30

Tri laka načina da uzdignete leje za uzgoj biljaka

Uzdignute leje vam omogućavaju potpunu kontrolu, a tako i mogućnost da stvorite savršeno okruženje za svoje biljke.

Foto: Good Housekeeping
  • 2.905
  • 133
  • 0

Ukoliko ste povrtar početnik ili već imate iskustva, ali niste zadovoljni kvalitetom zemlje, pravo je vreme da isprobate uzgoj na uzdignutim lejama (raised garden bed). Radi se o bašticama koje se uzdižu nad površinom i u kojima se nalazi zemlja. Omogućavaju vam potpunu kontrolu, te na taj način možete da stvorite savršeno okruženje za svoje biljke. Takođe, s obzirom na to da se zemlja unutar leja brže zagreva u proleće, vegetacija traje duže.

Odredite dimenziju leja

Ne postoje dimenzije koje su unapred utvrđene. Možete da napravite male, metar sa metar za uzgoj nekoliko biljaka, kao i mnogo veće, u kojima ćete uzgajati povrće za celu porodicu. Savet je da ne budu široke više od metar i 20 cm, kako ne biste morali da gazite zemlju prilikom plevljenja ili berbe. Važno je da budu od 20 cm do 30 cm duboke, kako bi koren imao mesta da se pravilno razvija. 

Tri jednostavna modela uzdignutih leja

Od jednostavnih, održivih struktura, do elegantnih i skupih - nudi se lepeza leja koje možete da priuštite. Postoje već i gotove, koje možete da kupite. Međutim, ako vam više prija "uradi sam" stil, Bonnie Plants predlaže tri laka rešenja.

Kako da napravite "lazanja" baštu

Najpopularniji model - drveni okvir

Postoji razlog zašto je drvo toliko popularno u izgradnji uzdignutih leja - izdrživo je, lako za sastavljanje i jeftino. Možete da koristite kedar ili hrast, koji će omogućiti da leja bude postojana godinama. Da biste napravili otprilike metar sa metar leju, potrebno je da isečete dve daske dimenzija oko 200 x 5 x 30 cm na pola dužine. Pričvrstite ih šarafima, kako biste napravili okvir. Izaberite sunčano mesto, izravnajte tlo gde ćete postaviti ram i postavite na dno nekoliko slojeva novina ili kartona. Potom dodajte zemlju, a predlog je da bude obogaćena organskim materijama. 

Ultra izdrživ model sa betonskim blokovima

Za još jednostavnije i jeftinije rešenje, razmislite o betonskim blokovima. Napravite kvadrat, tako što ćete koristiti tri bloka, dužine od 40 cm, sa svake strane, čije će otvorene strane biti usmerene ka gore. Ukoliko želite višu leju, dodajte još jedan red blokova. Ponovite sve sa novinama, kartonom ili čak tkaninom i dodajte zemlju.

Super brza uzdignuta leja - bale slame

Ukoliko se odlučite za bale, vaša leja će biti gotova za tren! Ovo je odličan izbor ako tek testirate ovaj način uzgoja. Ako želite, na primer, metar sa dva metra leju, iskoristite dve bale po dužini i jednu po širini. Ponovite sve kao u prethodnim primerima.

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

Koliko vam je zemlje potrebno?

Da biste znali koliko zemlje da dodate u leje, jednostavno pomnožite dužinu, širinu i visinu. Tako ćete dobiti kubne centimetre ili metre, u zavisnosti od dimenzija vaše leje. Ne zaboravite da prihranjujete i štitite biljke, kao i obično!


Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Uzdignute leje Baštovanstvo Drvene leje Blokovi Uzgoj povrća u slami


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.