Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bašte od bala slame
  • 30.04.2018. 14:00

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

U balama slame možete uzgajati papriku, krastavce, paradajz, patlidžan, salate, kupusnjače, jagode, cveće.

Foto: Wikimedia Commons/Colling-architektur
  • 8.747
  • 733
  • 1

Bale slame odlično su rešenje ako imate siromašno zemljište, ako je previše suvo, peskovito ili, sa druge strane, vlažno. Bale slame mogu se postaviti i na beton, pa povrće možete uzgajati i u dvorištu u kojem nemate puno zemlje. Mnogi bale slame koriste i za uzgoj u plastenicima

Džoel Karsten (Joel Carsten), autorka knjige "Bašte od bala slame" (Straw Bale Gardens) jedna je od prvih koja je promovisala ovakav uzgoj povrća

"Šuplje stabljike koje je dizajnirala majka priroda su idealne za upijanje i zadržavanje vlage", kaže Karsten, dodavši da kako se unutrašnjost bala razlaže, poboljšava se kvalitet zemljišnog supstrata u kojem se biljke nalaze. 

Važno je da ovakva bašta ima najmanje šest sati dnevnog svetla, piše gardenRN

Pripreme pre sadnje 

Na mesto gde ćete postaviti bale, prvo stavite najlon ili karton, kako korov ne bi prodro kroz njih. Bale postavite tako da užad koja ih drži bude sa strane. Kada slama krene da se raspada, užad će ih i dalje držati stegnute. 

Uzgoj u plastenicima (Foto: Wikimedia Commons/Giancarlo Dessì)

Pre nego što u bale posadite rasad, morate ih vlažiti i đubriti, kako bi se unutrašnji deo bolje kompostirao. U prvih šest dana trebalo bi svaki drugi dan u jednu balu uneti tri čaše organskog đubirva i zaliti, kako bi ono završilo dublje u bali. Od sedmog do devetog dana dodajte jednu i po čašu đubirva, pa opet zalijte. Bale možete zalivati i organskim đubrivom od koprive

Deseti dan unesite tri čaše fosfornog i kalijumovog đubriva, a onda ostavite da se masa slegne. 

Kalijumova đubriva ne zagađuju životnu sredinu

Pre sadnje testirajte bale, tako što ćete gurnuti prst u supstrat, koji mora da bude topao i vlažan, sa sitnim crnim grudvicama, koje čine hranjivi kompost. Ako se pojave gljive, ne brinite, to je pokazatelj da se slama dobro razlaže. 

Što uzgajati u balama? 

U balama slame možete uzgajati papriku, krastavce, paradajz, patlidžan, salate, kupusnjače, jagode, cveće. Prije nego što ih posadite, izbušite rupu u koju ćete staviti malo zemlje iz bašte, komposta ili kupovne organske zemlje. Zavisno od toga šta sadite, u bale možete postaviti i kolac sa mrežom. Kod uzgajanja krastavaca, možete slobodno pustiti da biljka puže prema dole, što će izgledati vrlo dekorativno. 

Čisto i dekorativno  (Foto: Pixabay/Fruchthandel_Magazin)

Ukoliko sami želite da posejete povrće ili cveće u bale, na površinu stavite 3 do 5 cm zemlje iz bašte ili kupovne organske zemlje. Napravite sitne rupice i u njih posejte seme. 

Zalivanje - po potrebi

Što se zalivanja tiče, zalivajte po potrebi. Prstom proverite da li je bala dovoljno mokra, ako nije, zalijte. Organskim đubrivom možete zalivati jednom u dve nedelje.

Ovakva bala vam može potrajati i dve godine. u drugoj godini će odlično poslužiti za uzgoj krompira, a nakon toga je možete koristiti kao organski malč za poboljšavanje zemljišta. 


Tagovi

Uzgoj u balama slame Uzgoj povrća Bale slame


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃