Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća radinost
  • 12.11.2018. 20:00

U devetoj deceniji i dalje pletu vunene čarape

Kada dođe prava zima, na modu se baš i ne gleda, kažu starije bake koje na valjevskoj zelenoj pijaci prodaju prave vunene čarape. Bele ili ofarbane, podjednako dobro greju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.289
  • 98
  • 0

Jedan par čarapa, vredne ruke baka koje su već zašle u devetu deceniju života, mogu isplesti za dan. Mogle bi, kažu, i više, da nije onih drugih kućnih poslova koji se moraju uraditi. 

Vunene čarape mogu biti i moderne 

Mlađi retko priznaju da nose vunene čarape, ali ih otkrivaju roditelji ili bake, kod kojih dođu da kupe. Za one koji više vole modernije varijante, vredne pletilje prave i takozvane natikače, koje mogu biti i u više boja i veličina, a prave se i male, za decu.

Dečije čarape
Šarene natikače

Jedan kilogram bele vune, na valjevskoj pijaci košta oko 1.000 dinara, dok je ona bojena oko 1.200. Ta količina je dovoljna da se od nje mogu isplesti petore muške čarape. Ove jeseni cena ispletenih čarapa je veća nego ranijih godina, pa su za odrasle 450 dinara, a za decu 400. Kod vremešnih baka koje još uvek čuvaju tradiciju štrikanja mogu se i naručiti u određenoj boji, veličini ili za neku posebnu namenu, kao što su potrebe ribolovaca. A nije loše naglasiti i da li želite da budu meko ili tvrdo pletene.

Nema narod pare, babe pletu džabe

I dok čekaju kupce, u razgovoru napominju, da mlađe domaćice danas ne znaju da pletu, a one koje i znaju neće i kroz osmeh dodaju da dok je baba, plešće se čarape, ali ne zadugo, jer je većina njih u devetoj deceniji života. Kupci sležu ramenima kada čuju cenu, a pletilje se žale na slabu prodaju i uglavnom kažu: "Nema narod pare, babe pletu džabe".  Ali, ipak, kad su već ispletene, bolje ih je izneti na tezgu. Uglavnom je mala zarada, ali dobro dođe da se popuni budžet, jer se od penzije teško sastavlja kraj s krajem. Prijaju im i pohvale za kvalitet od onih koji su već kupili.

Bake
Mala zarada, ali se ipak popuni budžet

Preporučuju ih da se nose na bosu nogu, a ako nekome smeta bockanje vune, pa neka ih obuju preko drugih čarapa, važno je da budu tople noge. I ono što se još od valjevskih pletilja može čuti je da se prave vnene čarape mogu nositi i leti, jer hlade, ali zato zimi greju. Ko ne veruje, najbolje da proba.


Tagovi

Vunene čarape Valjevo Natikače Cena vune


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]