Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 26.01.2019. 16:30

Ukrasna živina, fazani i golubovi kao omiljeni ljubimci

Slavoljub Miladinović kaže da uzgajanje ukrasne živine nije jeftin hobi - po nešto proda, ali sve radi iz ljubavi.

Foto: Jelena Lukić
  • 2.259
  • 53
  • 0

Slavoljub Miladinović (70) iz Radošina kod Svilajnca se 2013. godine vratio uz Austrije, gde je proveo svoj radni vek. Tada je mogao i da ostvari svoj san iz mladosti, da se posveti uzgoju ukrasne živine, hobiju koji veoma voli, jer ga opušta i čini srećnim. Slavoljub je tada postao član Društva odgajivača sitnih životinja "Svila" sa kojim učestvuje na skoro svim izložbama u zemlji. Za ovih nekoliko godina osvojio je čak oko 20 pehara. Šampionske pehare osvojio je na takmičenjima u Zrenjaninu, Vršcu, Alibunaru, Pančevu, Požarevcu, Kragujevcu, Zaječaru, Čačku. 

Ponosan na pojedine primerke retke živine

Ima oko stotinu primeraka ukrasne živine i golubova. Kaže da je veoma ponosan na pojedine primerke, jer su neke vrste dosta retke u Srbiji:

"Imam kokoške vijandote, koje niko u ovom kraju ne gaji. Nežna je i teško se čuva, teško se razmnožava i teško poraste. Zato se mnogi ne odlučuju da je čuvaju. Zatim imam graorastu amrok živinu. One su bolje nosilje i dobre su za uzgajanje. Imam nju hempšir, to su žute kokoške, domaće, ali usavršene. Brama je rasa živine koja je krupna i lepa, teško se očuvaju i malo nose. Imam i federfis, male koke sa gaćama na nogama, holandske ćubaste koke, ćubaste paduanere, kokankine, japanske svilene i sijamska svilene. Te rase nema u Srbiji, doneo sam je iz Nemačke".

Golubovi
I golubovi imaju svoje mesto

Osim pomenutih ptica, uzgaja i fazane. Kako tvrdi, oni su najteži za uzgoj: "Imam dijamantskog i nepalskog fazana. Hteo sam da odustanem od uzgoja, jer sam nekada imao sedam rasa, a sada su mi ostale samo dve, jer se malo izleglo. Imam i sedam vrsta golubova. Najviše volim kovrdžave golubove. Na takmičenjima sam osvajao i pehare za golubove".

Ljubav nema cenu

Miladinović ukrasnu živinu čuva iz zadovoljstva i da bi ih vodio na izložbe i takmičenja.

"Kada odem kod njih, zaboravim da imam još nekog posla. Toliko uživam u društvu tih ptica, da nekad i razgovaram sa njima. Kada me vide, one se skupe oko mene, naročito ako nosim hranu. To mi je veliko zadovoljstvo. Ujutro ih hranim oko dva sata, obiđem tokom dana,  pustim ih iz kaveza, jer je sve ograđeno, ali uveče ih zatvaram, jer ovde ima lisica", priča Slavoljub i dodaje da mu nije žao da izdvoji novac da kupi ptice koje voli.  Do sada je najviše platio brame, koje su koštale oko 30 evra po komadu

Slavoljub
Slavoljub uživa u društvu ptica

Kukuruz i pšenicu seje za hranu pticama

Zbog godina, obrađuje oko hektar zemlje, gde seje samo kukuruz i pšenicu za živinu, dok koncentrat kupuje.

"Ostalo što imam dao sam u zakup, jer ne mogu da obrađujem. Uzgajanje ukarsne živine nije jeftin hobi i nema koristi od njega. Po nešto prodam, ali sve radim iz ljubavi. Mnogo mi je žao kada othranim neki primerak živine od pileta, poraste pa onda ugine", kaže Slavoljub. 

Inače, Miladinović je dosta uložio u objekte u kojima čuva ukrasnu živinu. Svaka rasa ima posebne kaveze i ispred prostor gde mogu da šetaju kada je lepo vreme.


Tagovi

Slavoljub Miladinović Radošina Vijandote Amrok Nju hempšir Brama Federfis Fazani Golubovi


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)