Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pomorandže
  • 28.12.2017. 18:30

Uzgoj narandže u kućnom ambijentu

Oni koji žele da proizvedu sopstvenu narandžu mogu se upustiti u zanimljivu avanturu uzgoja, koristeći semenke (koštice) kupljenih plodova.

Foto: LoggaWiggler / Pixabay
  • 8.586
  • 31
  • 0

Dolaskom zimskih temepartura, ljudski organizam je izložen potencijalnim napadima prehlade i gripe, te se preporučuje povećani unos vitamina C, u cilju jačanja auto-imunog sistema organizma. Jedan od kvalitenijih izvora vitamina C u zimskim mesecima je narandža, sa koncentracijom pomenutog vitamina od 53 mg/100 g.

Mogućnost nabavke ove dragocene voćne vrste je potpuno pristupačna, ali za one koji žele da proizvedu sopstvenu narandžu u strogo kontrolisanim uslovima, bez sumnje u nivo rezidua zaštitinih sredstava, mogu se upustiti u zanimljivu avanturu uzgoja, koristeći semenke (koštice) kupljenih plodova, kao polaznu osnovu.

Naklijavanje semena

Postupak proizvodnje narandže započinje izdvajanjem kvalitetnih i razvijenih semenki iz konzumiranih plodova, uz obavezu uklanjanja svih primesa na izdvojenim semenkama. Izdvojene semenke je neophodno prosušiti, nakon čega se odvija postupak naklijavanja. Razlog naklijavanja se bazira na činjenici da se ovom metodom kreiraju bolji uslovi za aktivaciju semena, što omogućava ubrzano nicanje.

Postupak naklijavanja se obavlja koristeći ubrus papir, koji se postavlja na dno PVC posude, te se blago navlaži. Potom se vrši postavljanje semenki, vodeći računa o pravilnom rasporedu (onemogućiti međusobni kontakt), te se potom semenke prekrivaju sa dodatnim slojem navlaženog ubrus papira. PVC posuda u kojoj se vrši naklijavanje se zatvara, koristeći poklopac ili se prekriva uz pomoć prozirne folije.

Na ovaj način se stvara modifikovana atmosfera koja generiše proces bubrenja semenki, što dovodi do bržeg izlaska klicinog korenčića. Posudu sa semenkama je neophodno držati na toplom i svetlom mestu.

Semenke možete uzeti iz kupovnih plodova (Foto: LoggaWiggler / Pixabay)

Formiranje klicinog korenčića

Nega semenki koje se naklijavaju ogleda se u redovnom održavanju vlažnosti i blagovremenom prozračivanju. U preporučenim uslovima, klicin korenčić se formira za 3-4 sedmice, nakon čega se vrši setva u prethodno pripremljene mini saksije ili pvc čaše, kojim je neophodno perforirati dno, zbog oticanja suvišne vode.

Saksije se pune, najčešće tresetom, a u pravilno pripremljene saksije se prave mini udubljenja, koristeći štapić u cilju kreiranja setvenog mesta za isklijale semenke. Veoma je važno da seme ne dospe na veću dubinu, jer se time stvaraju nepovoljni uslovi za seme, tj. nicanje je znatno otežano. U ovoj fazi od presudnog značaja je izloženost svetlosti i redovno zalivanje.

Nakon što iznikle biljčice formiraju prvi par listova, poželjno je izvršiti presađivanje u saksije većih zapremina, kako bi biljci omogućili više vegetacionog prostora za intezivniji rast. U cilju stimulacije rasta novoformiranih biljaka narandže, potrebno je vršiti redovno prihranjivanje specijalnim đubrivima za agrume.

Kalemljenje biljaka

Glavna prednost kalemljenja se ogleda u skraćivanju vremenskog perioda do ulaska biljaka u fazu plodonošenja kao i dobijanju plodova boljih kvalitativnih osobina. Ukoliko se ne izvrši kalemljenje, biljka primarno emituje samo vegetativni rast bez formiranja cvetova, što se uklapa u koncept postizanja dekorativnog efekta. Sa kalemljenjem, vaše dekorativne biljke pretvorićete u plodne mini biljčice, koji će stvarati izvestan broj plodova veoma brzo nakon pomenutog vida oplemenjivanja.

Način kalemljenja

Najjednostavnjiji tip kalemljenja za sve agrume je okuliranje. Izvodi se na način da se na podlozi u prizemnom delu, koristeći kalemarski nož, napravi rez na kori u obliku slova T. Potom se vrši izdvajanje pupoljka plemenite sorte sa grančice, koja je uzeta u fazi mirovanja vegetacije. Važno je naglasiti da odaberete grančicu od sorte čiji plodovi zadovoljavaju vaše afinitete, s obzirom na to da će kalemljenjem doći do vernog prenosa osobina na novoformiranu biljku.

Po izdvajanju pupoljka, vrši se umetanje istog u prethodno napravljeni rez na podlozi, vodeći računa da pupoljak kvalitetno nalegne na podlogu. U cilju fiksacije spojnog mesta i sprečavanja negativnog uticaja spoljnih faktora, spojno mesto se obmotava kalemarskim trakama, uz obavezu ostavljanja slobodnog prostora u vršnom delu umetnutog pupoljka u cilju neometanog rasta. Podlogu je neophodno skratiti neposredno iznad spojnog mesta.

Narandža u kućnom ambijentu (Foto: Jonas Forth / Flickr)

U zimskim mesecima biljku staviti na zaštićeno mesto

Na ovaj način se dobija biljka koja pleni izgledom u estetskom domenu tokom cele godine, a uz to kalemljeni agrumi veoma brzo formiraju cvetove, koji će dati plodove posebnog kvaliteta.

S obzirom na to da ova biljka potiče iz toplih regiona, veoma je važno biljku u zimskim mesecima pozicionirati na osvetljenim i zaštićenim mestima (zastakleni balkoni, prozori), gde preovladava temperaturni interval 10°C-15°C. U suprotnom dolazi do stagnacije razvoja biljke, koji se najčešće manifestuje opadanjem listova.

Uz minimalnu negu u kućnom ambijentu, moguće je spojiti prijatno sa korisnim u uzgoju narandže, upravo na prethodno opisan način.

Foto: anonymous / Flickr


Autor

Dženan Džafo

Više [+]

Dženan je magistar poljoprivrede, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Vareš te se samostalno bavi proizvodnjom jagodičastog i jabučastog voća.