Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja za Vaskrs
  • 02.05.2024. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Vaskršnja jaja ukrašena filcovanom vunom?

Tehnike šaranja jaja za praznik Vaskrs su raznolike, ali je Danijela Negovanović iz Valjeva po prvi put primenila tehniku pustovanja vune.

Foto: Sanja Dovečer
  • 103
  • 18
  • 0

Pustovanje vune, odnosno filcanje vune je možda najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, a mnogi kažu i da je stariji od tkanja. Iako se ova tehnika koristi za izradu kapa, šalova i torbi, mnoge će iznenaditi da se i jaja za Vaskrs mogu ukrasiti ovom tehnikom.

"Važno je da jaja budu što toplija, a ruke zaštićene rukavicama. Što su jaja toplija, to je proces filcovanja ili pustovanja kvalitetniji. Tako se dobija jedna kompaktna masa kada se to osuši", objašnjava Danijela Negovanović

Jaja topla, ruke sa rukavicama

Da bi se mogao odraditi ovaj posao pustovanja, potrebno je da se sve pripremi. Najpre se sirova vuna opere i osuši, a potom raščešlja. Tako pripremljena je vazdušasta i spremna za rad, a ako se želi dobiti raznobojan kolorit, može se farbati prirodnim bojama od cveća, lišća ili trava, mada danas postoje i dosta se koriste boje za tekstil.

Za početak se uzme jako tanak pramen vune i obloži se oko jajeta. Početnicima koji nisu vešti u pustovanju, preporučujem da uzmu tanje vlasi. Ovo je obična domaća bela vuna koja je kupljena u vunovlačari i farbana prehrambenim bojama.

"Apsolutno je sve prirodno i organsko. Kada se jaje "uvije u vunu" dodaje se deterdžent za pranje posuđa i onda ga polako vrtimo u ruci da se to spoji sve. Dakle, ceo ovaj proces ne traje dugo. Malo se jaje prosuši krpom, pažljivo, naravno i to je gotovo."

Bezbedna za decu

Ovakva tehnika do sada nije bilo zastupljena među domaćicama, a Danijela kaže da se do sada primenjivala za ukrašavanje jaja od stiropora, ali nikako za prava. Na pitanje zašto to niko do sada nije radio sa pravim jajima, Danijela kaže kroz osmeh:

"Pa nije se do sada niko setio da to radi. Toplo preporučujem da se radi, da se takva jaja poklanjaju deci jer sam sigurna da im do sada nikada niko nije tako nešto poklonio", kaže naša sagovornica.

Savršen poklon za decu

Praznik Vaskrs prati mnoštvo običaja i nezamisliv je bez šarenih jaja. Od kada to datira, ne zna se, ali se prvi put pominje u 12 veku. 

Čuvarkuća

Vaskršnja jaja se boje na Veliki petak. Prvo jaje se tradicionalno boji u crvenu boju i predstavlja "čuvarkuću" jer se veruje da štit dom od nesreće i bolesti. Crveno jaje od prethodne godine se ne baca već ga domaćica nosi u voćnjak ili baštu da ga zakopa.  

Za farbanje jaja pored boja koje se mogu naći u trgovinama, sve veći trend je farbanje prirodnim bojama. Najčešće se koristi lukovina od koje se dobija veoma intenzivna boja, a one iskusnije domaćice, lepu boju dobijaju i od cvekle i koprive

Kako da na prirodan način (ne)ofarbate uskršnja jaja?

Umesto sličica, lepa šara može se dobiti ako se ubere neka travka, detelina, cvet. To se stavi na jaje, ubaci u najlon čatapu i veže, a potom stavlja u željenu boju.


Tagovi

Farbanje jaja Filcovana vuna Danijela Negovanović Pustovanje vune Farbanje vune Prirodno Vaskrs


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.