Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalni vrt
  • 01.04.2018. 19:00

Vertikalni vrtovi - odlično rešenje za mala dvorišta i balkone

Ograničeni ste prostorom, a želeli biste da posadite vrt? Vertikalni vrt je jednostavno rešenje, a možete ga napraviti uz minimalna ulaganja.

Foto: Bigstockphoto/Subin Pumsom
  • 1.710
  • 119
  • 0

Vertikalni vrtovi su vrlo praktično rešenje za mala dvorišta i balkone, za sve zaljubljenike u povrtarstvo. Za ovakve vrtove ne treba vam puno prostora, a ulaganja su potrebna samo u kvalitetnu zemlju, eventualno kanap  i posude. Međutim, uvek možete da iskoristite stare posude, kante, plastične boce, cevi, podupirače koje ste pronašli u prirodi i slično. 

Na zapadu su ovakvi vrtovi sve češći, jer mnogi žele da uzgajaju svoje povrće, a tamo se mogu kupiti i specijalizovani kontejneri i posude koje u potpunosti olakšavaju uzgajanje. 

Kako bilo, važno je da ovakvi vrtovi imaju dovoljno sunčanog perioda

Vertikalni vrt možete izvesti na tri načina:

  • na zidu ili ogradi;
  • pomoću podupirača;
  • vrt u cevima.

Vrt na zidu ili ogradi 

Na zidu ili čvrstoj ogradi možete postaviti drvene palete, koje ćete koristiti kao police u koje ćete postaviti posude sa posađenim biljem. U svrhu ovakvog vrta možete koristiti drvene merdevine, drvene gajbice koje ćete postaviti na zid, limenke, plastične boce, cevi, napraviti police i slično. 

Kanister u kanisteru (Foto PxPhere)

S obzirom na to da na ovaj način biljci ne možete osigurati puno zemlje, najbolje je da posadite  začinsko bilje, eventualno salatu ili luk (za mladi luk). 

Vrt pomoću podupirača

Ako imate malo mesta u dvorištu, preašovite deo zemlje, uklonite travu i dodajte kvalitetnu humusnu zemlju. Za podupirače koristite čvrste metalne, drvene ili plastične kolce, kao i mreže. 

Na ovaj način možete uzgajati svo povrće koje ima lozu - poput krastavaca, svih vrsta tikvi i bundeva, visoki paradajz, visoki grašak, visoke mahune i pasulj, a od voća dinje, čak i lubenice. Kasnije, kada povrće, poput većih bundeva ili lubenica, oteža, stavite ih u vreću od krompira i privežite za podupirač kako ne bi otpali. 

Dinje drži gornji deo kupaćeg kostima (Foto: YouTube/Michael Levenston)

Osim toga, u zemlju možete posejati razne vrste salate i začinskog bilja, koje će odmah poslužiti kao malč

Kao podupirač vam može poslužiti i kukuruz, koji se odlično slaže sa pasuljem, odnosno mahunama. Ako imate prostora, uz njih posadite i bundeve. Američki Indijaci su ove tri biljke u ovakvoj kombinaciji nazivali "tri sestre". 

Vrt u cevima

Za vrt pomoću cevi ipak će vam trebati nešto veštine, tim više ako želite da postavite nekoliko cevi jednu iznad druge. Za uzgoj jagoda samu cev možete da postavite vertikalno. 

Jagode posađene u vertikalno postavljenu cev (Foto: YouTube/HomeHandyHints)

Takođ, cev možete postaviti i na zid.

U cevima možete uzgajati povrće koje i inače ne zahteva puno prostora i hraniva. 


Tagovi

Vertikalni vrt Jagode u cevi Vrt na zidu Vrt u cevi Povrće u boci Povrće u paleti Mali balkon Malo dvorište


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]