Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna zimnica
  • 10.07.2022. 15:00

Voće u rumu i voćna turšija - zimnica po starinskom receptu

Ukusi voća i tokom zime, a recepti su jednostavni.

Foto: Foto: Depositphotos/lakshmi-777.yandex.ru
  • 496
  • 21
  • 0

Konzervisanje voća u domaćinstvu ima svoje prednosti. Znate kakve plodove ste koristili, kako je tekao postupak pripreme i možete ga prilagoditi svom ukusu i potrebama.

Osim sokova, džemova, marmelada i likera od raznih vrsta možemo napraviti voće u rumu po tradicionalnom receptu. Ovako pripremljeno se koristi za pripremu kolača, pudinga, sladoleda, za palačinke, prelive, voćne kreme, a može se jesti kada se otvori posuda. Od divljeg voća i šumskih plodova pravi se izvanredna turšija.

Voće u rumu ili Rumtopf

Ovakav način čuvanja voća za zimu je nekada bio veoma popularan. Tajna je u kombinaciji šećera i ruma. Može da se priprema od početka dospevanja jagoda i sve do kasne jeseni kada se beru poslednji voćni plodovi.

Za pripremu će vam biti neophodan keramički ćup ili lonac, a možete koristiti i staklenu teglu koju obložite papirom ili aluminijumskom folijom i koja ima poklopac. Posuda se čuva na tamnom i prohladnom mestu. Bitno je da sadržaj ne bude osvetljen, odnosno u kontaktu sa suncem. Rum treba da bude 60 do 80 postotni.

Može da se priprema samo od jedne vrste voća, ali je ukus bogatiji i proizvod ukusniji što je više različitih voćnih vrsta. Priprema se odvija po fazama kako voće dozreva. Sitniji plodovi i voće se operu i prosuše, da nema vode na njihovoj površini. Krupnijim plodovima se uklanjaju koštice, guli kora, seku se na komade.

Može se koristiti i samo jedna vrsta voća (Foto: Depositphotos/ddsign_stock)

Sam postupak pripreme se odvija tako da se u posudu stavi red odabranog i pripremljenog voća koje se pospe šećerom i prekrije rumom za dva prsta iznad površine voća. Orijetaciona količina voća, šećera i ruma je na 300 grama voća, dodaje se 100 grama šećera i dva decilitra ruma.

Koriste se jagode, maline, kupine, marelice, trešnje, višnje, kruške, šljive, dunje, grožđe. Za bolji ukus možemo dodati malo svežeg ananasa. Jabuke treba izbegavati, jer mogu podsticati proces fermentacije i pojavu pene. Ako se desi da počne proces fermentcije i stvara se pena potrebno je na tri litre sadržaja dodati do 0,3 decilitra ruma. U ovom slučaju alkohol će zaustaviti vrenje.

Voće u rumu će biti spremno za konzumaciju tri nedelje od stavljanja poslednjeg reda voća, a najbolje je kada duže stoji, do Nove godine.

Lekovita turšija

Ranije je turšija, čoka ili šira od voća bila izuzetno cenjena zbog svoje lekovitosti. Najbolja je od šumskih plodova i divljeg voća, a može i od pitomog voća koje nije tretirano pesticidima.

Najčešće se pravi od divlje jabuke i kruške, drenjine, kleke, šipka, gloga, trnjine, borovnice i drugih plodova.

Potrebno je očistiti i oprati četiri kilograma voća koje stavimo u bure i prelijemo s 10 litara vode. Prekrije se krpom ili poklopcem koji bure ne zatvara u potpunosti. To je neophodno kako bi tokom fermentacije izašli gasovi. Proces traje oko mesec dana na sobnoj temperaturi, a zatim se čuva u hladnijoj prostoriji. Ako želite ubrzati fermentaciju dodaje se manja količina smeđeg šećera ili meda.

Proces traje oko dve sedmice, ali nema tako intenzivan ukus, aromu i ima manji sadržaj lekovitih materija. Koliko tečnosti potrošite toliko možete dodati, ali će tokom vremena turšija biti blaža. Najjači ukus ima prva tečnost koju pijemo posle završenog procesa vrenja, a ona je i najzdravija.


Tagovi

Konzervisanje voća Voće u rumu Voćna turšija Čoka Šira Priprema voća Zimnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]