Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salčići
  • 07.01.2024. 10:30

Vreme kada su salčići postali redak slatkiš na trpezi

Kakva je to zima bez salčića?

Vreme kada su salčići postali redak slatkiš na trpezi
Foto: Gordana Nastić
  • 136
  • 55
  • 0

U vreme kada je svinjarstvo u Srbiji "poljuljano" afričkom kugom svinja, uvozom i lošom cenom, sve je manje onih koji se bave uzgojem ovih životinja, prave čvarke, suše meso i slaninu. Ipak, oni koji su u mogućnosti, odluče i da sačuvaju salo za poznate kulinarske poslastice.

Kako smo pisali ranije, neke domaćice ovo salo koje je uvijeno u plućnu maramicu odmah stave u zamrzivač, dok ga druge pre nego što ga stave u komoru za zamrzavanje samelju na mašini za meso i podele tako da od njega tokom novogodišnjih i božićnih praznika u nekoliko navrata naprave upravo salčiće za svoje ukućane. 

Kako kako nalaže recept, za pravljenje ovih kolača potrebni su još i brašno, žumanca, malo rakije i domaći pekmez od šljiva, piše zrenjaninski.com.

Kako se prave?

Samleveno salo, kako bi rekle naše babe, "učini se" sa 300 grama brašna. To bi značilo da se u brašno utre salo, kao kad biste pravili prhko testo, a u brašno dodavali puter. Smesu od sala i brašna podelite na tri dela. Od 500 grama brašna, soli, tri žumanceta, dve kašike rakije i 200 mililitara hladne vode (neki umesto obične dodaju gaziranu) zamesite testo, ni mekano ni tvrdo.

Preklapajte ga na što više mogućih delova (foto: Maja Celing Celić)

Razvaljajte ga na debljinu od jednog centimetra i premažite trećinom smese od sala i brašna. Preklapajte ga na što je više moguće delova i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Opet ga razvaljajte, premažite, preklopite - ukupno tri puta.

I onda ga razvaljajte na centimetar debljine, isecite pravougaone komade, na polovinu stavite pekmez od šljiva i samo preklopite drugom polovinom, utapkajte nežno prstima i ređajte u pleh.

Salčiči se peku na 200 stepeni oko pola sata, ili manje. Kad su gotovi, još vruće ih uvaljajte u prah šećer.

U svaki kvadrat džem od šljiva (foto: Gordana Nastić)

Prijatno!


Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Salčići Recept Kolači Svinjsko salo Božićni kolači Prhko testo Pečenje kolača


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...