Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salčići
  • 05.01.2021. 12:00
  • Pčinjski okrug, Donji Neradovac, Vranje

Meki kao "duša" - kako se prave salčići?

Ovaj čuveni vranjski delikates ona sprema po tradicionalnom već dobro oprobanom receptu.

Foto: Gordana Nastić
  • 8.521
  • 811
  • 1

Gotovo da ne postoji domaćica u vranjskom kraju koja i ove godine za Božić neće obradovati svoje ukućane salčićima, slatkim specijalitetom koji se pravi od svinjskog sala. Otuda sve one u vreme svinjokolja posebno vode računa da ne ostanu bez ovog dragocenog sastojka. Zato se mnoge ne odvajaju od svojih kasapina sve dok im ispod svinjske plećke ne odvoje salo za ove kolače.

Neke ovo salo koje je uvijeno u plućnu maramicu odmah stave u zamrzivač, dok ga druge pre nego što ga stave u komoru za zamrzavanje samelju na mašini za meso i podele tako da od njega tokom novogodišnjih i božićnih praznika u nekoliko navrata naprave salčiće za svoje ukućane. Svaka od njih pre nego što krene da pravi ovaj čuveni vranjski delikates se po ko zna koji put presliša svog recepta, ali i recepta svojih majki i baka, pa kad krene da pravi ovaj slatkiš veoma se često desi da ubaci i neku caku koju su one primenjivale.

Kako se prave salčići?

Nataša Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, se međutim, standardno drži svog već oprobanog tradicionalnog recepta i uvek joj salčići ispadnu meki "k'o duša", što je u principu cilj svake domaćice koja ih sprema jer u suprotnom svaki trud bi bio uzaludan.

"Neke domaćice i danas praktikuju da testo za salčiće zamese domaćim crvenim vinom kominjakom, bez koga se nekada u ovom kraju nije moglo zamisliti nijedno seosko domaćinstvo. Međutim, sada kada se to vino može retko naći u seoskim domaćinstvima jer su vinogradi iskrčeni, žene umesto vina stavljaju običnu ili kiselu vodu. Meni su salčići mnogo lepši sa kiselom vodom i zato recept ne menjam", priča Ljubićeva.

Umeće na delu

Njenim salčićima naprosto niko ne može da odoli. Svi ih obožavaju i iznova im se obraduju kada ih onako mirisne i rumene, posute šećerom u prahu iznese pred njih na drvenom tanjiru. Naša sagovornica je vremenom toliko usavršila svoje kulinarske veštine da mnogi požele da njeno umeće vide na delu, a pogotovo kada pravi salčiće.

Salčići na izvol'te

Onima kojima se pruži takva prilika imaju mogućnost da vide sa kakvom posvećenošću radi taj posao. Pre nego što otpočne proces spremanja salčića na njenom stolu se uvek nađu sve neophodne namirnice za ovaj kolač. Svinjsko salo iz zamrzivača izvadi predveče kako bi se tokom noći odmrzlo i na sobnoj temperaturi poprimilo valjanu mekoću neophodnu za mazanje testa. Ovo testo ova vranjska domaćica zamesi sa tri jaja, dve kašike zejtina, jednom kašikom sirćeta, pola kilograma brašna i dvesta mililitara mlake vode.

"Sve ove sastojke treba dobro sjediniti rukom tako da se dobije valjana loptica od testa koju potom treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno testo u tankom sloju naneti salo, koje je prethodno dobro izmeštano sa tri kašike brašna. Ovako namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta. Ovaj postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se svo raspoloživo salo upotrebi."

Kolači kao knjiga

Prve obrise njeni saličići dobiju tek kada po četvrti put oklagijom razvuče koru i iseče je najpre na dugačke trake, a potom i na kockice. Na svaku od njih ona nanese po kašičicu džema od šljiva sa rumom koji je kuvala u rerni svog smederevca.

Džem od šljiva sa rumom Ljubićeva je kuvala u rerni svog smederevca

"Kada se to uradi sledi najlakši posao u spremanju ovog kolača, a to je sklapanje salčića u obliku knjige. Taj oblik oni poprime tek kada se ispeku u rerni. Prilikom pečenja rernu nikako ne treba otvarati. To treba uraditi tek kada narastu i porumene", naglašava naša sagovornica.

Dok se njeni salčići peku u šporetu na drva cela soba zamiriše tako opojnim mirisom da svi oni koji se nađu u njegovoj blizini požele da ih odmah probaju. Taj miris poprimi još jednu neodoljivu nijansu kada Ljubićeva krene da ih valja u prah šećer. E, a kada se tako uvaljani i meki ko pamuk, nađu u ustima, to je tek "praznik za ljudsku dušu".


Foto prilog


Tagovi

Salčići Nataša Ljubić Svinjsko salo Džem od šljiva Smederevac Mešanje testa


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D