Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački psi
  • 05.09.2018. 16:00

Za šta se koriste aporteri, a za šta jamari ili cunjavci?

Pročitajte kako da odaberete psa za lov, u zavisnosi od toga na koju dovljač krećete. Lovački psi se po nameni dele na: jamare, goniče, krvolslednike, ptičare, cunjavce i retrivere.

Foto: Pixabay / PublicDomainPictures
  • 2.492
  • 78
  • 0

Kada lovac krene u lov, podrazumeva se da bi trebalo da ima lovačkog psa. Odabir rase pasa radi se prema afinitetima divljači, jer nije isto imati cunjavca i ići u lov na patke ili imati aportera i sa njim loviti lisice. Svaki dobar i iskusan lovac zna da je izbor dobrog i pravog psa više od pola urađenog posla. A kako ne biste napravili neku grešku, ukoliko tek krećete sa ovih hobijem, pročitajte kako da odaberete psa za lov. Prva i osnovna stvar je podela rasa pasa, a oni se dele na: pse jamare, pse goniče, pse krvolslednike, pse ptičare, pse cunjavce i naravno neizbežne retrivere.

Goniči

Ono što je karakteristično za goniče, a što mu i sam naziv govori, jeste da se ovi psi koriste u lovištima za pronalaženje divljači. Zato je bitno da pas bude veoma brz i hitar, kako bi što pre pronašao divljač i podigao je sa zemlje. Ovi psi se dresiraju, ali imaju i razvijen instinkt da u pokretu gone divljač. Uz to moraju veoma glasno da laju, kako bi navodili divljač da upadne u zamku lovca, dok on sedi u zasedi.  Ovi rasu još nazivaju i zečarom. Ipak, oni nisu samo stvoreni za lov na zečeve, već se koriste i za druge vrste lovine visokog i niskog lova. Ova rasa pasa bi trebalo da bude veoma izdržljiva i u dobroj kondiciji, kako bi izdržali čitav dan u lovu.

U našoj zemlji postoji šest rasa pasa koji su priznati goniči: balkanski, posavski, istarski,  jugoslovenski trobojni, bosanski oštrodlaki i istarski oštrodlaki.

Ptičari

Svaki pravi ptičar je karakterističan po jako brzom pretraživanju lovišta, ali ujedno mora da bude vispren i u brzom pronalaženju određene vrste divljači. Ova rasa pasa se uglavnom koristi pri lovu na pernatu divljač, po čemu su u Srbiji i dobili ime. Ako ih obučavate od šteneta, i na pravilan način, oni se mogu voditi i u lov na drugu divljač. Oni u sebi imaju jednu karakterističnu osobinu, a to je da markiraju divljač čim je ugledaju, te na taj način ukazuju lovcu mesto na kom se divljač nalazi.  Ono što je posebno važno za ove pse je njihov urođen čvrst stav i stajanje, ali ako se pas ne dresira, često se potpuno izgubi. Ovu karakteristiku najčešće gube psi koji žive u stanovima.  Osim markiranja, ptičare je lako dresirati i da aportiraju ulovljenu divljač. Poneke rase ovih pasa pre će doneti pticu nego divljač prekrivenu dlakom. Dobrom obukom i ovo se može ispraviti.  

Pričari se dele na engleske i nemačke, a kod nas najčešće se koriste: poenter, epanjel breton, irski, škotski i engleski seteri, nemački kratkodlaki ptičar i nemački oštrodlaki ptičar.

Retriver
Retriveri su najbolji aporteri (Foto: u_3uh5d1xl)

Jamari

Jamari su poznati po svom lovu na na štetočine, kao i u lovu divljači koja se krije u jamama. Ono što krasi ovu grupu pasa jeste njihov niski rast i veoma jaka i izrazito snažna građa tela, moraju da imaju jaku i snažnu njušku i čvrste zube. Ovo je posebno bitno zbog lova i borbe sa lisicama. Ono što karakteriše odličnog jamara jeste situacija da moraju vrlo brzo da uđu u jamu, gde se bore sa štetočinom dok je ne isteraju napolje. Inače, saznajemo da ih nad zemljom neki lovci koriste i kao goniče, a pošto su veoma pametni, lako nauče i na komandu aportiranja.

Iz ove grupe ističu se nemački lovni terijer, jazavičar i foks terijer.

Krvoslednici

Njihov zadatak je da prate trag ranjene divljači, pa su po svojoj nameni i dobili ime. Ukoliko lovci žele da ih vode u lov, prethodno ih moraju dobro obučiti, kako bi što bolje obavili svoj zadatak. Veoma su korisni u lovu na takozvanu visoku divljač

Predstavnici ove grupe poznati su hanoverski i bavarski krvoslednici.

Cunjavci

Ova rasa pasa stvorena je za poseban način lova na terenu. Oni, čini se, od svih rasa lovačkih pasa imaju najteži zadatak, a to je da moraju non stop da budu u pokretu i da trče. Takođe moraju da ostanu neprimetni, pa je vrlo bitno da znaju i da se šunjaju kroz lovišta, maglom prekrivenih i gustim rastinjem. Ovo je rasa pasa koja nikad ne markira divljač, već je podiže i goni.

U ovoj grupi postoji veliki broj rasa ali u našoj zemlji se najčešće koriste koker španijeli.

Retriver

Nažalost, rasa za koju se smatra da su samo odlični kućni ljubimci, poslušni i mazni, voljni da budu na povocu. Međutim, nije baš tako. Ono što odlikuje retrivera jeste to da je on odličan aporter, ako ne i najbolji. Njegov zadatak je da ulovljenu divljač ranjenu, pa čak i mrtvu, donese kod lovca, bilo da je hvata iz vode ili sa kopna.

Od svih pet rasa koliko ih je u grupi retrivera, labrador retriver je najbolji radni pas iz te grupe.


Tagovi

Lovački pas Lov Goniči Ptičari Jamari Krvoslednici Cunjavci Retriver


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]