Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gazirana voda
  • 18.01.2020. 10:00

Zalivanje biljaka gaziranom vodom - prednosti i primena

Iako je skuplja u odnosu na negaziranu vodu, njenom upotrebom u bašti, možete efikasno da nahranite svoje biljke, pokazala su istraživanja.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 2.106
  • 39
  • 0

Prema naučnim istraživanjima, korišćenje gazirane vode za biljke pokazalo se korisnim. Iako je skuplja u odnosu na negaziranu vodu, njenom upotrebom u bašti možete efikasno da nahranie svoje biljke. Negaziranoj mineralnoj vodi procesom karbonizacije dodaje se ugljen dioksid, odnosno CO2 pod visokim pritiskom i na taj način stvaraju se sitni mehurići i nastaje gazirana voda.

Prednosti njene upotrebe za zalivanje biljaka

Iako je gazirana voda skupa u upoređenju sa običnom, njenom upotrebom u vrtu efektno i brzo mogu da se nahrane biljke. Važno je za dobre razultate proveriti da li sadrži važne elemente poput vodonika, ugljen dioksida i kiseonika, koji deluju na izgradnju ćelijskog zida kod biljaka. Sadržaj natrijuma u gaziranoj vodi glavni je katalizator vitalnih procesa metabolizma. Važno je da voda ne sadrži šećere.

Koliko i kako zalivati povrće tokom proleća i leta?

Budući da sadrži mnogo hranljivih sastojaka poput natrijuma, sumpora, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora, korenje ih brzo upija. Takođe, sadržaj ugljenika pomaže biljci da brže raste i povećava otpornost na sušu jer usev može da uštedi više vode uz prisustvo veće količine CO2, piše balconygardenweb.

Kako primeniti ovu vodu na biljke?

Hranljive materije, minerali i CO2 u gaziranoj vodi pospešuju rast biljaka tokom vegetacije. Pre zalivanja potrebno je gaziranu vodu pomešati sa običnom, u odnosu 50:50, a smesa bi trebala biti sobne temperature jer hladna voda nepovoljno deluje na korenje i može da ograniči rast biljke. Za snažan rast, potrebno je polako zalivati kako bi voda sporije priticala u zemljište i biljka imala dovoljno vremena da iskoristi prednost CO2 i hranljivih supstanci iz gazirane vode. Bitno je da smesa, obične i gazirane vode bude sobne temperature. Takođe, važno je da se biljka zaliva pri dnu, a ne po lišću. Savet je da se biljke zalivaju gaziranom vodom jednom nedeljno kako bi bile zdravije, ali nikako ne treba preterivati. 

Izbegavajte aromatizovane vode

Ako gazirana ili bilo koja druga voda koja se koristi za zalivanje biljaka sadrži šećere, to može da dovede do promene osmotskog potencijala biljaka i oteža korenu usvajanje vode i da ograniči biljku da apsorbuje esencijalna hraniva.

Slatka voda takođe može da privlači neke insekte, poput mrava koji napadaju korenje, šireći tako gljivičnu infekciju i druge bolesti.


Tagovi

Gazirana voda Zalivanje Zalivanje biljaka Prednosti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.