Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 06.11.2017. 18:00

Zašto da nabavite bar jednog ptičara

Ptičar je pas kog treba da ima svako seosko domaćinstvo, a ne samo lovci.

Foto: The pixelman / Pixabay
  • 4.297
  • 240
  • 0

Već i ptice na grani znaju da je pas najverniji i najodaniji čovekov prijatelj. Ali postoje psi koji su i više od toga, a reč je o ptičarima - psima koji se su ljudi pripitomili za lov. Takođe veoma su pogodni za držanje na farmama i velikim gazdinstvima.

Ptičari u Srbiji

Kada se u našoj zemlji spomene pas ptičar, ono što prvo asocira jeste lov, jer veliki broj lovaca upravo gaji pričare i dresira ih kako bi imali pomoć u lovu. Ipak, pored dobrog saveznika u lovu, ptičari se često koriste i kao odlični čuvari domaćinstava. Ova rasa pasa ima ekstremno dobar njuh, a ukoliko osete opasnost u svom domu, u stanju su satima da laju sve dok se gazda ne pojavi.

Od rasa pasa u koje spadaju ptičari u Srbiji su najzastupljeniji: nemački kratkodlaki, oštodlaki i dugodlaki ptičar, epanjel - brako, breton, vajmarski ptičar, engleski seteri, poenteri.

Zašto ptičar na selu?

Osim pasa čuvara stoke, svako gazdinstvo u selu bi trebalo da poseduje bar jednog ptičara. Ovi psi su veoma senzitivni na promene koje se dešavaju oko vas i zato su odlični pratioci dok radite na domaćinstvu ili dok obilazite imanje.

Pričari imaju i tu crtu da zastanu i markiraju kada osete neku opasnost ili drugu životinju i ne pomeraju se sve dok vlasnik ne dođe da vidi o čemu je reč. Kada vidite ptičara u toj pozi, znajte da je nanjušio neku opasnost, a to može na kilometre!

Takođe ove rase pasa se vrlo brzo uznemire ako vide ili osete zmiju u blizini, a zahvaljujući tome često vam mogu spasiti život, posebno ako živite u predelima gde ima otrovnica. Sem na životinje, i na nepoznate osobe veoma burno i nepoverljivo reaguju, najčešće jakim lajanjem, pa se za njih može reći da su odlično čuvari.

Nemački kratkodlaki ptičar (Wilda3 / Pixabay)

Ono što ih još krasi jeste da ne ujedaju često, ali samo ukoliko su dobro dresirani.

Ptičari su jako vezani za svog vlasnika i ukoliko neko pokuša da vam naudi ili da vas napadne, vaš pas ptičar će bez razmišljanja krenuti da vas brani. S druge strane, ovde se ne radi o krvoločnom psu, tako da vaša stoka, pa čak ni pernate životinje, nisu ugrožene od njega.

Ukoliko uzmete ovog psa imaćete čuvara "3 u 1", jer ima i izuzetan njuh da namiriše tartufe, ali će biti i odličan pomoćnik da što pre nađete neku izgubljenu životinju.

Kako da dresirate ptičara?

Kada govorimo o ptičarima, oni su veoma brzi, snalažljivi psi sa jakim i dobrim refleksima. Vrlo su poslušni, te ih je lako dresirati.

Najbolje bi bilo da sa dresurom krenete još od šteneta i da ga naučite na osnovne komande poput: stani, kreni, sedi, donesi. Bacajte im loptice i štapove uz komandu donesi. Vremenom će se obučiti i nećete sa njima imati problema u lovu. Savet je da morate da budete smireni dok ga dresirate, jer ptičari ne podnose kazne, niti ciku i viku.

Nega i držanje ptičara

Kratkodlaki ptičari se mogu držati i u kući, jer se ne linjaju. Tako da ga možete držati u kućici ili u boksu, jer su vrlo otporni na hladno vreme. Ako mi napravite kućicu, zimi je dovoljno da mu stavite staro ćebe ili slamu. Naravno, ne zaboravite da ih vakcinišete protiv besnila i zaraznih bolesti.

Foto: The pixelman / Pixabay


Tagovi

Pas Ptičar Čuvar Domaćinstvo Lov Tartufi Selo Nega Kućica


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.