Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pasa
  • 14.10.2017. 16:30

Zašto psu ne treba davati koske?

U Srbiji većina vlasnika svoje pse hranu kostima, ne znajući pri tome da ishrana kostima pored pozitivnih ima i veoma negativne strane, što se odražava na zdravlja psa.

Foto: SNGPhotography / Pixabay
  • 1.916
  • 146
  • 0

Na reč koska ili kost, ljudi u glavi imaju sliku psa, koji ljubomorno isped svoje kućice čuva tu neodoljivu namirnicu. Naravno, ovo mišljenje je ustaljeno što zbog igranih, što zbog crtanih filmova.

Ishrana ovom namirnicom može samo da deluje kao dobra ideja, a na neki način i ušteda u kućnom budžetu. Međutim, kada se u obzir uzmu zdravstveni problemi koji se stvaraju, te cena usluge kod veterinara, ali i svih ostalih problema koji se javljaju kod psa, odgovor je da koska nema šta da traži u ishrani psa. Evo i zašto.

Signali da kost nije dobra u ishrani

Mnogi smatraju da su kosti odličan izvor kalcijuma i fosfora, jer je njihov udeo u ishrani veoma važni za pse koji su u fazi razvoja. Takođe, mnogi smatraju da ishrana kostima pomaže i kod stolice, kao i da dolazi do lakšeg pražnjenja analnih vrećica.

Ono po čemu ćete najjednostavnije prepoznate da psu dajete previše kostiju jeste tvrda i bela do beložuta stolica. Ovo se javlja kada kost stigne u donji deo digestivnog trakta i kada se oštre ivice kostiju uklješte na sluzokožu debelog creva, što uzrokuje tvrdu stolicu, odnosno opstipaciju.

Osim opstipacije, neke kosti, uglavnom pileće, dovode do oštećenja creva. Ovo se javlja zbog toga što ove kosti imaju oštre krajeve i mogu da izbodu sluzokožu prilikom prolaska kroz digestivni trakt.

Ponekad je potrebna i operacija

Od veterinara saznajemo da se oni često sreću sa problemima nastalim zbog ishrane kostima, pa većina njih ne preporučuje ishranu koja se bazira na kostima. Naime, veterinari tvrde da su mnogi psi uginuli, usled povreda i komplikacija koje su prouzrokovale kosti.

Kako bi se uspešno otklonila kost, u pojedinim situacijama je potrebna i operacija. Njačešći problem kod pasa usled konzumiranja kostiju su: slomljeni zubi, česte povrede jezika, zabijanje kostiju, proliv, zatvor, zagušenje jednjaka, zaglavljena kost u stomaku.

Danas postoji i zamena za koske, jer se u svakom pet šopu prodaju presovane koske odnosno "lažne" kosti, koje možete bez problema davati svom ljubimcu.

Foto: SNGPhotography / Pixabay


Tagovi

Pas Kosti Koske Ishrana Povrede Proliv Opstipacija Creva Smrt Zubi Vlasnik


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.