Pretraživanje tekstova
Znate li da cvetovi zove sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće delovanje, a utiču i probavni sistem
Ove godine nam je sve poranilo za dve, tri nedelje. Tako, ponegde već cveta zova, što treba iskoristiti pre nego što dođu kiše ili vetar oduva polen sa njenih cvetića.
Cvetovi zove sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće delovanje, a mogu podstaći i probavni sistem. Da biste iskoristili njene dobrobiti, evo tri saveta kako možete spremiti zovu.
1. Zova u jelima
Cvetovi zove mogu se koristiti u jelima radi poboljšanja ukusa i arome. Dodaju se kolačima, keksu, od njih se može pripremiti sladoled tako što se njima aromatizuje šećer. Vrlo je dekorativna na tortama. Mogu se i pohovati, za šta se koristi nešto gušća smesa za palačinke.
2. Čaj od zove
Ovaj čaj je vrlo lekovit. Pije se radi ublažavanja simptoma prehlade, gripe, kašlja i upaljenog grla. Podstiče znojenje i čisti organizam od toksina. Nakon što ste ih ubrali, cvetove odvojite od glavne stabljike i ostavite da se suše na prozračnom i suvom mestu, ali ne direktno na suncu. Nekoliko puta ih preokrenite kako bi se osušili sa svih strana. Kada su potpuno suvi, stavite ih u teglu ili papirnu kesicu.
3. Sirup
Od cvetova zove se najčešće pravi sirup koji onda dalje koristimo za sok, koktele ili dodajemo kremama za kolače.
Za sirup vam je potrebno:
- 30 cvetova zove prečnika 12-15 cm
- 3 kg šećera
- 3 l vode
- 3 limuna
- 30 gr limunske kiseline (ili više, ako volite kiselije)
U vodi razmutite limunsku kiselinu, dodajte limun nasečen na kriške i cvetove zove. Potopite i ostavite na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Povremeno promešajte.
Tečnost procedite kroz cediljku na koju ste stavili gazu. Dodajte šećer, dobro promešajte da se rastopi i ostavite još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon toga sirup pretočite u čiste, sterilisane boce, dobro ih začepite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Šta vi pravite od zove? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Cvet zove Sirup od zove Čaj od zove Pohovana zova Zova u supama Zova u jelima Kako se koristi cvet zove
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!