Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordne temperature
  • 06.06.2024. 18:00

Barem jedna od sledećih pet godina biće najtoplija ikada zabeležena?

Iza nas je 12 meseci uzastopnog rasta prosečne površinske temperature. Planeta pokušava nešto da nam kaže, ali čini se da ne slušamo, poručio je glavni sekretar UN-a, Antonio Gutereš.

Foto: Maja Celing Celić
  • 150
  • 108
  • 0

Maj 2024. je na globalnom nivou 12. uzastopni mesec sa prosečnom površinskom temperaturom vazduha 0.65°C iznad proseka 1991. – 2020., što je rekordna vrednost, saopštila je Copernicus služba za klimatske promene Evropske komisije. 

Dvanaestomesečni niz potvrđen je u isto vreme kada Svetska meteorološka organizacija (WMO) i Meteorološka kancelarija Ujedinjenog Kraljevstva objavljuju ažurirane godišnje do dekadne klimatske prognoze za blisku budućnost, odnosno razdoblje 2024.-2028. Ovaj izveštaj, između ostalog, pokazuje da postoji 80 odsto verovatnoće da će prosečna godišnja globalna temperatura premašiti 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa tokom barem jedne od sledećih pet godina, nadmašivši 2023. koja je trenutno najtoplija ikad zabeležena. 

Takođe, postoji 47 odsto verovatnoće da će prosečna globalna temperatura tokom celog petogodišnjeg razdoblja 2024.-2028. premašiti 1,5 °C iznad predindustrijske ere, što je porast od 32 odsto u odnosu na prošlogodišnji izveštaj za razdoblje 2023-2027.

Rušimo rekorde i žanjemo vetar

"Protekle godine je svako okretanje stranice na kalendaru povećavalo vrućinu. Planeta nam pokušava nešto reći, ali čini se da ne slušamo. Rušimo globalne temperaturne rekorde i žanjemo vetar. Klimatska kriza traje. Sada je vreme za mobilizaciju, delovanje i postizanje rezultata", poručio je glavni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš. 

"Šokantno je, ali ne iznenađujuće da smo dostigli niz od 12 meseci. Iako će ovaj sled rekordnih meseci na kraju biti prekinut, klimatske promene su i dalje prisutne, i nema naznaka pomaka u takvom trendu", izjavio je Karlo Buontempo, direktor Copernicusa, naglasivši kako živimo u vremenima bez presedana, ali i da imamo do sada neviđene metode u praćenju klime što pomaže u komuniciranju sa javnošću. 

Što je obeležilo maj 2024.?

  • Globalna prosečna temperatura za maj 2024. bila je 1.52°C iznad predindustrijskog proseka 1850. - 1900., što je 11. uzastopni mesec (od jula 2023.) na ili iznad 1.5°C.
  • Globalna prosečna temperatura u poslednjih 12 meseci (jun 2023. - maj 2024.) najviša je zabeležena, s 0.75°C iznad proseka 1991. - 2020. i 1.63°C iznad predindustrijskog proseka 1850. -1900.
  • Prosečna evropska temperatura za maj 2024. bila je 0.88°C iznad proseka za maj od 1991. do 2020., što je bio treći najtopliji maj zabeležen za ovaj kontinent.
  • Maj 2024. bio je kišniji od proseka u većem delu Islanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, središnje i većeg dela jugoistočne Evrope, severno od Pirenejskog poluostrva i zapadne Rusije. Obilne kiše dovele su do raširenih poplava i povezanih šteta u Nemačkoj, Beneluksu i Italiji, između ostalih regija.
  • Veći deo Pirenejskog poluostrva, jugozapadne Turske i velike regije u istočnoj Evropi, uključujući južnu Fenoskandiju i baltičke zemlje, bili su sušniji od proseka.
  • Prošli mesec je bilo vlažnije od proseka u delovima SAD-a i Kanade. U jugozapadnoj Aziji, Avganistan je doživeo obilne  padavine i poplave. Tajfuni su zahvatili Japan, sjverne Filipine i južnu Kinu. Dalja vlažnija područja od proseka uključuju deo Australije i jugoistočnu Afriku. U južnom Brazilu bile su obilne padavine koje su pogoršale teške poplave u aprilu.
  • Uslovi sušniji od proseka zabeleženi su u severnom Meksiku, regijama SAD-a i Kanade, gde su izbijali požari na otvorenom, kao i širom Azije, u većem delu Australije, južne Afrike i Južne Amerike.

Tagovi

Rekordne temperature Klimatska kriza Copernicus Maj 2024 Klimatske promene Najtopliji mesec


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?